Melina do Rosario om att åka snowboard med Burton på Åre Sessions

Artisten & DJ:n har tidigare spelat live med Burton i Sälen – nu följde hon med till Åre för att själv stå på brädan

Efter två vintrar av samarbete tillsammans kände Lina Adams, den nordiska chefen för Burton, att det var dags att ta relationen mellan deras varumärke och den svenska artisten & DJ:n Melina Do Rosario ett steg vidare. De kände att de saknade en viktig faktor; att dela glädjen och känslan som själva snowboardåkningen ger.

Burton hade tidigare bjudit upp Melina för att DJ:a på deras event i fjällen, en sorts ”community gathering” och tävling där nivå och bakgrund inte spelade någon roll. Det viktigaste var gemenskapen och glädjen vilket var ett motto både Melina & Burton kunde skriva under på.

Därifrån bildades relationen mellan de två och när Åre Sessions 2024 drog igång återförenades de för att uppleva såväl musiken som snowboardåkning ihop. Under helgen delade Melina av sig av sina tankar kring upplevelsen och hur hon ser på kulturen kring Burton:

Du har spelat på Åre Sessions tidigare, berätta lite om den erfarenheten?

”Ja exakt, jag har tidigare spelat på Timmerstugan och Holiday Club i Åre Sessions vilket verkligen var en upplevelse som dj.. Atmosfären på Åre Sessions är alltid magisk eftersom man får ta del av så mycket bra musik, härliga människor, snowboard kulturen och mycket mer. Har man inte besökt festivalen eller åkt snowboard/skidor tidigare så är det verkligen ett måste!”

Och hur har din upplevelse varit då du spelat på Burtons event tidigare?

”Mitt första samarbete med Burton var 2022 och det var första gången som jag fick uppleva snowboard kulturen på riktigt. Jag minns särskilt hur imponerad jag blev av deras fokus på att bygga gemenskap, vilket verkligen lockade mig att fortsätta arbeta med Burton. Dessutom uppskattade jag friheten jag fick som DJ att spela den musik som jag tyckte passade evenemanget och stämningen”

”Jag fick verkligen en positiv och uppskattande respons från både Burton-teamet och deltagarna på eventet. Vilket verkligen bekräftade snabbt för mig att snowboard-communityn inte skilde sig så mycket från den jag själv är van vid.”

Hur var din första upplevelse på en snowboard? ​Vad är det roligaste du tar med dig ​från upplevelsen?

”Min första upplevelse av snowboardåkning var under mitt första år med Burton i Sälen där jag tillsammans med en vän bestämde mig för att ta mig upp i backen och ge det en chans, utan någon förkunskap. Det var otroligt roligt och lärorikt, jag är glad att jag gjorde det eftersom det ledde mig bland annat till Åre Sessions tillsammans med Burton i år.”

”Det bästa med att åka var den påminnelse det gav mig om hur man ständigt förbättras så länge man inte ger upp, och såklart adrenalinet nedför backen haha! Det var längesen jag kände mig att något var utmanande på detta sätt.”

Vad hade du för kit?

”Både jag och min vän Isabella var kittade från topp till tå med Burton. Jacka och byxor från Burtons Future Trust-kollektion, tillsammans med en Anon-hjälm, goggles och snygga brädor. Handskar, underställ, mössa etc. som var jätte bekväma och snygga, det bidrog absolut till attityden man hade i backen haha!”

Har du någon rekommendation för andra som vill prova? Något att tänka på?

”Jag hade sagt att det är viktigt att ha någon med sig som kan lära och guida en. Att ta en lektion kan vara till stor hjälp för att lära sig grunderna så tålamod och klä dig bekvämt! Snowboardåkning, precis som de flesta andra sporter, är verkligen en utvecklingsresa som inte sker över en dag, det kräver tid och övning så ge aldrig upp, även när det känns som mest utmanande!”

”Om man inte äger egen utrustning kan man alltid hyra snowboard på Burtons butik eller på skidorten. Har man inte möjlighet att åka till ett stort fjäll för att börja åka snowboard så finns det möjlighet att åka även i städer som Stockholm med backar som SkiStar Hammarbybacken mitt i stan, Flottsbro i Huddinge eller Väsjöbacken i Solna. Rekommenderar alla att göra detta!”

Du hade med dig en kompis också – vad tyckte hon?

”Isabella älskade det! Hon har ingen erfarenhet av snowboarding eller snowboarding-communityt så allt var nytt för henne. Hon älskade allt från Burton passform (10/10 även för oss kvinnor med kurvor haha) och stil på kläderna till att faktiskt få testa stå på en bräda i backen men framförallt att få träffa och inspireras av de vi träffade via Burton/snowboard-communityt. Sedan älskade hon miljön. Vi båda älskar att vara i naturen och så men hon har inte varit i backarna lika mycket som jag, så det var fett att få dela den upplevelsen tillsammans.”

”Så ja, she’s a fan! Hon har redan börjat kolla på stora snowboardåkare som Zeb Powell på Youtube och är lite starstrucked, haha.”

Isabella och Melina. Foto: Frida Berglund

Burton har en stark koppling till hip hop och ​​har tidigare gjort en​ ​collab med Run DMC. Vi hörde att du såg en av ​dessa ​brädor​. Vad tyckte du om den?

”Den var så fet! De som lyckats få tag på en sådan är lyckligt lottade. Vi båda blev så glada när vi såg den och fick låna den för att ta bilder. Det kändes som hemma när vi såg brädan, eftersom vi själva kommer från en bakgrund inom dans och hiphop. Vi har tränat till låtar som It’s Tricky och Peter Piper, varit på cyphers och battles där Run DMC spelats osv. De är några av flera artister som verkligen representerar hiphop för oss, så det var fett att se hiphopen och snowboarding mötas så”

Blev Åre Sessions en annan upplevelse för dig nu då ​du ​också åkte​ snowboard​ och tog del av Åre på ett lite annat sätt?

”Ja, 100 %! Alla är olika men för oss kändes det givet att kombinera båda världar. Vi älskar musik och livescenen men vi älskar också att testa nya saker och att ta del av den otroligt vackra natur som Åre har. Att åka snowboard och att vara på toppen av bergen var absolut en höjdpunkt.”

Hade du något favorit uppträdande eller artist/DJ under helgen?

”Bästa live uppträdandet i år var helt klart Timbuktu, en riktig throwback som alla där behövde! Han var otrolig!”

Tror du att Culture Shifters och initiativ som Technically Doing It är på rätt väg eller kommer skapa skillnad? De säger att de vill göra en radikal förändring i hur framtidens snowboard community ser ut, vad betyder det för dig?

”Ja! Vi visste inget om de initiativen tidigare, vilket kanske inte är så konstigt då vi inte hade någon koll på snowboarding-communityn eller Burtons initiativ utomlands. Så fort vi bestämde att vi skulle göra denna resa tillsammans med Burton så gjorde vi vår research och rätt tidigt ramlade vi över Culture Shifters. Det var som att något klickade då.”

”Vår bild av backarna i Sverige är att de av olika anledningar inte varit en plats där vi, våra familjer och många av våra vänner rör sig naturligt. Det blir också svårare om man inte har ett nätverk med personer som kan visa en hur man gör. Det bekräftades också när vi var i backarna där det rör sig en relativt homogen grupp människor. Culture Shifters verkar verkligen ha lyckats hitta en form för att fånga upp intresset för snowboarding hos en målgrupp som kanske inte haft möjligheten att testa tidigare.”

Har du några hopp om att åka snowboard igen?

”Absolut, detta är bara början! Jag ser fram emot att åka mer, utvecklas och få vara en del av utvecklingen av communityn. Jag och Isabella vill verkligen ge en s/o till alla snowboardåkare vi träffade i Åre. Både de vi hängde mer med, och de vi bara hejade på i backarna. Alla har varit otroligt varma och välkomnat oss med öppna armar. Också s/o till Lina från Burton. Alla samtal om sporten och människorna till representation och drömmar. Vi ser fram emot att följa Lina och Burtons arbete i Sverige.”