Scarlett Johansson: "ChatGPT har stulit min röst"

Skådespelerskan hävdar att hon först nekade ett erbjudande från skaparen Open AI – VD:n Sam Altman svarar på anklagelserna

AI fortsätter att utvecklas i rasande fart med video-verktyg och uppgraderingar till iPhones bland de hetaste nyheterna inom techvärlden. ChatGPT som var en av de första AI-chattarna att gå mainstream har även fortsatt att utvecklas, bland annat med en röstassistent.

Denna har dock försatt OpenAI, företaget bakom ChatGPT, i hett vatten då den världskända skådespelerskan Scarlett Johansson har gått ut och anklagat företaget för att ha stulit hennes röst till sin tjänst.

NPR:s Bobby Allyn har publicerat hela Scarlett Johanssons uttalande om situationen, där hon bland annat anklagar OpenAI:s VD Sam Altman för att först ha erbjudit henne möjligheten att vara rösten bakom ChatGPT 4.0 när den utvecklades i september 2023. Hon nekade erbjudandet, men när uppdateringen släpptes chockades Johansson av resultatet.

”När jag hörde den släppta demon blev jag chockad, arg och helt oförstående till att Mr Altman skulle använda en röst som lät så kusligt lik min att mina närmaste vänner och även nyhetsredaktioner inte kunde märka någon skillnad”, skriver Johansson.

Johansson menar även på att Altman ska ha hört av sig två dagar innan release och återigen erbjudit henne ”rollen” som rösten bakom ChatGPT 4.0. Rösten som kallades ”Sky” togs enligt Johansson motvilligt ner från tjänsten av OpenAI, men hon väljer att hänga ut Altman och företaget för att öppna en diskussion om integritet i ”en tid av deepfakes”.

I en intervju med The Verge har VD:n Sam Altman nekat till att Johanssons röst skulle ha använts på något vis. Han hävdar att OpenAI anlitade en anonym röstskådespelare till ”Sky” innan de kontaktade Johansson. Han vill dock inte delge namnet på den ”riktiga” röstskådespelaren av integritetsskäl.

”Av respekt för Johansson har vi slutat använda Skys röst i våra produkter. Vi ber om ursäkt till Johansson för att vi inte kommunicerade bättre”, säger Altman.

I samma intervju uppger Joanne Jang, OpenAI:s ledare för modellbeteende, att företaget är i samtal med Scarlett Johanssons team.