iOS 18 – här är allt vi vet om Apples nästa uppdatering

Nästa version av operativsystemet för iPhone & iPad sägs vara störst någonsin – här är vad vi vet om funktioner & releasedatum

Det må vara en bra bit kvar tills Apple presenterar operativsystemet iOS 18 i sommar, då det traditionsenligt kommer att ske under deras livesända Worldwide Developers Conference (WWDC) i juni 2024. Men vi har nyligen fått ta del av iOS 17.5 och nyheterna kring nästa kapitel fortsätter att strömma ut.

Enligt flera insiderkällor kan iOS 18 beskrivas som den största programuppdateringen i iOS-historien. Vi har samlat de viktigaste funktionerna och uppdateringarna:

När släpps iOS 18?

iOS 18 förväntas dyka upp i september 2024, samtidigt som nästa generation av iPhone. Efter WWDC i sommar kommer iOS 18 troligtvis att göras tillgängligt för utvecklare i testsyfte, med en offentlig betaversion som sannolikt kommer att släppas någon gång i juli för att kunna fila på eventuella buggar inför release.

Vilka nya funktioner kommer till iOS 18?

Macrumors är en av de mest betrodda källorna för läckt information rörande Apples produkter och de har singlat ut några stora nyheter som lär komma med iOS 18.

Förbättringar av AI

Med det konstant växande intresset för AI förväntas Apple lägga stort fokus på just det i iOS 18. Detta ska inte gälla den allmänna maskininlärningen, utan även flera appar.

Apple ska enligt uppgifter inte inkludera en egen generativ AI-chattbot i iOS 18, men de kan komma att välja en chattfunktion som använder teknik från Google eller OpenAI. Apple för till exempel diskussioner med Google om att integrera AI-motorn Gemini.

I Apple Music ska Apple kunna erbjuda automatiskt genererade Apple Music-spellistor, samtidigt som appar som Pages och Keynote ska kunna erbjuda AI-assisterat skrivande och skapande av bildspel. Till sist ska enklare AI-verktyg även implementeras i fotoredegeringen, med liknande funktioner till de som finns hos Adobe Photoshop och andra plattformar där generativ AI börjat få fäste.

AI ska även användas mer indirekt i kodningssyfte, genom att bland annat hjälpa utvecklare med en motor som avslutar kod i programmering av appar.

Uppdateringar av Siri

Ännu en tjänst som kommer att ta vara på den dryga miljard dollar Apple investerat i AI är Siri. Apple sägs planera att använda stora språkmodeller (LLM) för att göra funktionen till den ”ultimata virtuella assistenten”.

Detta ska bland annat innebära mer naturliga konversationer, som dessutom kommer att kunna kommas ihåg och förflyttas mellan Siri på olika plattformar och appar. Exempelvis kommer Siri kunna autofylla SMS och rekommendera saker från sök till din shoppinglista.

Stöd för RCS

RCS är en ny plattformsöverskridande standard för meddelanden, som i stort sett är en förbättrad version av SMS. Tidigare har väldigt många funktioner varit begränsade till Apples egna iMessage, vilket inneburit att meddelanden där den gröna textbubblan ersatt den blåa blivit sett som mer av ett problem än något annat. Med RCS är det slut på det, då den nya tekniken ger en rad förbättringar till meddelanden över plattformar som till exempel Android.

Bland annat kommer du kunna skicka bilder och videos i bättre kvalitet, läskvitton och WI-FI chatta mellan enheter. Något som inte gått tidigare och endast varit tillgängligt för de blåa iMessage-chattarna.