ChatGPT, Bing & Google Bard: Hur funkar AI-chattarna?

Svårt att navigera dig i den nya djungeln av artificiell intelligens? Vi hjälper dig förstå hur tre av de största chattbottarna fungerar

Artificiell Intelligens, AI, har svept över världen med kraft under 2023 och in i 2024. Konceptet är inte nytt på något sätt, då Artificiell Intelligens funnit i stort sett så länge datorer har funnits. Att programmera kod som kan lära sig att anpassa eller förändra sitt beteende syns i allt från fienderna du möter i ett tv-spel till algoritmen som styr dina nyhetsflöden.

Det som uppfriskat begreppet och gett det ny innebörd hos allmänheten är dock AI-chattarna som tillsammans med generativ AI för bilder (DALL-E, Adobe Generative Fill etc.), videos (Sora) och andra medier gett helt nya verktyg till väldigt många typer av jobb och/eller nöjen.

Det kan dock vara svårt att hänga med i hur dessa chattar verkligen fungerar och vilka som är de största på marknaden just nu. Därför har vi sammanställt en guide som svarar på de frågorna, med avstamp i de tre största plattformarna för AI-chattande just nu.

ChatGPT

Den har kallar för ”originalet” eller ”pionjären” när det kommer till moderna chattbottar och det är inte konstigt. Efter att den lanserats sent under 2022 tog det Elon Musk-backade företaget OpenAI världen med storm när deras ChatGPT utvecklades till en global techsensation under 2023.

Tjänsten finns både online och i app-form, med ett upplägg som är väldigt enkelt att använda. Du startar helt enkelt en konversation med ChatGPT genom att skriva din fråga längst ner på skärmen. När resultatet kommer tillbaka skapas en ny post i menyn till vänster, så att du kan hålla alla dina trådar åtskilda och komma tillbaka till dem senare. Du kan alltså hålla separata konversationer med chatten och med ett inloggat konto kan du spara dessa i en smidig ordning.

ChatGPT baseras på något som kallas ”Generative Pre-training Transformer” (vilket GPT i namnet står för). Detta gör det möjligt för chatten att generera svar på frågor och följa samtal på ett mer naturligt sätt, då den har en sorts ”förtränad” bas av kunskap den hittar själv. Frågar du om något som väldigt nyligen blev aktuellt kan du dock få svaret att ChatGPT ”inte har den informationen i sin senaste kunskapsbas”, då denna inte uppdateras löpande utan i större omgångar.

Microsoft Bing AI

I början av 2023 ökade Microsoft sin investering i OpenAI, företaget bakom ChatGPT, och började samtidigt rulla ut nya AI-funktioner i sina produkter. En av dessa var Bing, webbläsaren som nu har en egen AI-chattupplevelse via Copilot som hjälper dig att söka internet genom att ge dig svar via länkar och kortare beskrivningar.

Bing AI är alltså inte lika bra på att skriva utförligt som ChatGPT, men den är utmärkt för research då den hjälper dig hitta egna källor istället. Den kan dessutom visa bildresultat i chattfönstret, samt generera egna AI-bilder direkt i tjänsten. Den må dock vara baserad på samma system som ChatGPT, så förvänta dig inga större ändringar här som inte redan sker med den tjänsten. Den är någorlunda lik Google Bard i hur den integrerar med andra produkter från Microsoft, vilket definitivt gör den till ett mer mångsidigt alternativ.

Google Bard

Det skulle inte dröja länge innan jätten Google gav sig in i leken, men de har faktiskt redan varit där ett bra tag genom AI-integration i sina egna produkter.

Deras egna AI-tjänst Bard kan ansluta till internet för att hitta källor och du kan även själv söka och ge info till chatten. Sökresultaten kan till och med visa bilder direkt i chattfönstret och likt ChatGPT kan du spara och hålla igång konversationer i en smidig meny. Det som är den stora skillnaden med Bard jämfört med andra tjänster är dock dess stora ”kontaktnät” i och med ägaren Google. Bard integreras med ditt Google-konto och även med andra Google-brands som Drive, Gmail & YouTube. Med bara en fråga kan Bard hitta ett mail åt dig, eller arrangera om filerna i din stökigaste mapp på Drive.

Jämfört med ChatGPT känns Bard mer konversationsinriktad och mindre inriktad på textkommandon, men den är samtidigt sämre på att skriva. ChatGPT (och dess bildkompanjon DALL-E) är bra mycket bättre på att ge dig välskrivna beskrivningar, eller till och med hälsningsfraser. Google Bard är mer ”straight to the point”, vilket gör den till ett mer sakligt verktyg för att hjälpa dig navigera annat, främst saker inom Google förstås.

Foto: TechRadar

Riskerna med AI-chattar

Sedan AI-chatter började stiga i popularitet har frågor om säkerhet, integritet & andra risker poppat upp i media över hela världen. Till en början fanns oro för att tjänsten skulle kunna användas till fusk på skolor och jobb, vilket ledde till att flera stora företag bannlyste användningen av ChatGPT under våren 2023.

Med tanke på att dessa tre exempel (ChatGPT, Bing & Bard) är skapade av jättar inom branschen är kanske inte risken för att chatten ska lura ur dig känslig information särskilt stor, men det gör inte att dess intergritet är 100%. Det har uppdagats att AI som ChatGPT & Bing har stulit referenser när det kommer till bilder, men även andra verk som skrivna texter. Dessa har olovligen tagits från kreatörer, vilket sätter informationssökandet hos AI-tjänster i något av en gråzon.