Vad är viktigt att tänka på vid en demonstration?

Var kan du demonstrerar och vad är viktigt att tänka på?

Den senaste veckan har det pågått stora antirasistiska demonstrationer över hela USA som respons på det brutala och dödliga polisvåldet mot svarta i Amerika. Protesterna startade i Minneapolis-Saint Paul efter att polisen dödat en svart man vid namn George Floyd under ett gripande som skedde med grovt övervåld. Mordet fångades på film och videon spreds snabbt på nätet vilket ledde till att demonstrationer startade redan samma kväll där befolkningen kräver rättvisa och jämställdhet för den svarta befolkningen. Rasistiska övergrepp från polisen och samhället sker världen över, även i Sverige - och George Floyd är bara ett namn av många som utsatts för dödligt våld från polisen.

Idag, den 3 juni, sker en Black Lives Matter-protest på Sergels Torg i Stockholm klockan 17:00. Demonstrationen sker fredligt och under kvällen kommer svarta röster och talare höras. På arrangörernas Instagram-sida, @blmsthlm, hittar du starka slagord som sammanställts av @blackladiesofgroningen. Det finns mycket att tänka på när man beger sig på en demonstration, även @blmsthlm delar tips på sin Instagram, vi har samlat en guide nedan för hur du håller dig så säker som möjligt under en protest.

Vad ska jag tänka på vid en demonstration

  • Följ riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten

Det är viktigt att demonstrera och göra sin röst hörd, men göm ej att världen befinner sig i en pandemi. Följ därför riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten. Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk. Håll avstånd på 2 meter, vid dagens protest kommer det finnas markerade rutor för vart en kan sitta eller stå. Ha med munskydd och handsprit/handskar. Det handlar inte bara om din säkerhet, utan att minska risken för att smitta andra. Att följa de rekommendationerna försvårar även för polis, myndighet eller media att försöka förhindra demonstrationen.

  • Ha med en filt eller handduk att sitta på

@blmsthlm uppmanar alla att ha med sig filt eller handduk då alla deltagare rekommenderas att sitt ner. Det är fredligt och gör det även möjligt för alla att sitta ner, lyssna på lära sig.

  • Vad ska jag ha på mig?

Utöver munskydd och handskar, uppmanas alla deltagare att bära svarta kläder. Bär gärna bekväma kläder och skor som du kan röra dig i. Det är bra om plaggen täcker huden och synliga tatueringar som kan användas av polisen för att identifiera dig. Ha håret uppsatt.

  • Vad ska jag inte ha på mig?

Tänk på att det i Sverige är förbjudet enligt lag att vara helt maskerad i ansiktet vid en demonstration om det uppstår ordningsstörningar (oroligheter/våld). Då det kan uppstå väldigt snabbt avråder vi från maskering på grund av det rådande maskeringsförbudet. Undvik smycken, kontaktlinser och föremål som du inte vill bli arresterad med.

  • Övriga saker som kan vara bra att ha med sig

Håll uppe energin med vatten och snacks. Du kan också ha med protestskylltar med budskap och slagord för att visa ditt stöd. Pengar/kort och ID-handling är viktigt!

  • Försvåra för utomstående att komma in i din telefon

För att undvika att att utomstående kommer åt privat innehåll på din telefon kan du stänga av ansikte/touch ID, sätta den i flygplansläge och stänga av data.

  • Viktigt att tänka på!

Undvik att gå själv på en demonstration, ta med dig en vän eller familj! Berätta gärna för dina nära vart du befinner dig. Det kan även vara bra att skriva ner ett kontaktnummer på din arm av säkerhetsskäll. Dela ej traumatiskt material på sociala medier. Var försiktig med att publicera bilder på demonstranter som sedan kan sökas upp av polisen. Demonstrationsrätten är grundlagsskyddad i Sverige och det är polisens ansvar att hålla protesten fri från störningar och skydda deltagarna mot provokatörer.

Här kan du läsa mer om hur du stöttar, hjälper och jobbar antirasistisk i Sverige!