Domstolens beslut – MSCHF & Tyga måste sluta sälja sin sneaker ”Wavy Baby”

Läs allt om dommen här

För drygt en månad sedan meddelade MSCHF och Tyga att de skulle släppa sneakern "Wavy Baby". De sålde slut på bara en timme. Många reagerade dock på att skon var otroligt lik Vans klassiska Old Skool-modell. Det trots att releasen inte var något samarbete med skatemärket.

Det ledde, inte helt oväntat, till att Vans valde att stämma MSCHF för bland annat varumärkesintrång. I reklamfilmen placerade Tyga till och med en Old Skool i en mikrovågsugn - där den förvandlades till "Wavy Baby"-sneakern. Det ledde bland annat till att folk trodde att det var ett officiellt samarbete med Vans. Något som företaget anser missvisande, som falsk marknadsföring.

Så här stod det i stämningsansökan:

“MSCHF, in collaboration with Mr. Stevenson, has shamelessly marketed the Wavy Baby shoe in a direct effort to confuse consumers, unlawfully siphon sales from Vans, and intentionally damage Vans’ valuable intellectual property rights,”

Dock menade MSCHF's advokat att skorna inte alls skulle misstas för en klassisk Vans-sneaker. "It is wavy, it is wobbly, and it is not something that you can easily skateboard in,” sa advokaten Megan Bannigan.

Domstolen har sett Vans perspektiv och valt att förbjuda MSCHF från att fortsätta sälja och marknadsföra skorna. De måste även avbryta alla ordrar som inte skickats ut än. De som inte går att dra tillbaka behöver MSCHF täcka ekonomiskt.