DOPEST Testar: iPhone 13 – standarden har höjts

På utsidan ser det inte ut som en större förändring, men Apple iPhone 13 levererar klart mer än förväntat.

Är man ute efter en ny iPhone så är iPhone 13 det självklara valet. När Apple tidigare presenterade iPhone 13-serien fick vi se Mini, Pro och iPhone 13 Pro Max. DOPEST har testat iPhone 13 under en tid och här är våra tankar.

Design & Skärm

iPhone 13 påminner en del om föregångaren iPhone 12 och har en ram i aluminium med högtalare i botten samt övre högtalare ovanför skärmen. På baksida kommer telefonen i en clean design i glas. Tillskillnad för iPhone 12 ser vi att kamerorna är större och placerade annorlunda. Som tidigare modeller är hörlursuttaget borta och ska du ha hörlurar är det lightningkontakt eller bluetooth hörlurar som krävs. Det positiva med den kantiga designen är att det gör telefonen bekväm att hålla i.

iPhone 13 är utrustad med en 6,1 tumsskärm som man kallar Ceramic Shield som är mer tåligt. Telefonens skärm har en uppdateringsfrekvens på 60Hz tillskillnad från Pro-modellen som har 120Hz. För en person som inte använt 120Hz eller ställer telefonen sida vid sida så kommer det inte märkas. Tillskillnad från föregående modell så ser vi en ökning i ljusstyrka i Apple iPhone 13, något som gör att skärmen blir klarare när det är soligt utomhus. Precis som tidigare modeller finns det inget att klaga på när det kommer till Apple och deras skärmar, iPhone 13 är inget undantag. Färgerna är klara och den automatiska färgjusteringen True Tone och Haptic Touch förbättrar upplevelsen.

Kameran

Till det som är det viktigaste för många användare - kameran. Apple iPhone 13 består av två kameror, en med 12-megapixel vidvinkel och den andra 12-megapixel ultravidvinkel. En uppgradering från föregångaren med mer pixlar på sensorn och bildstablisering på huvudkameran - detta betyder att kvalitén automatiskt blir högre.

En nyhet som vi testat en del är det cinematiska videoläget, det är precis som det låter ett läge där du videoklippen blir mycket mer filmiska. Användaren kan välja fokuset under inspelningen men också i efterhand. Det nya läget är absolut något vi kommer använda oss av en hel del och det är ingen underdrift att säga att det går att spela in en musikvideo med det läget, dock kommer det krävas en rätt belysning! Bortsett från det så stöds 4K HDR med 60 fps.

Kameran levererar helt klart och även om det inte finns optisk zoom ller. nattlägesporträtt (som finns på iPhone 13 Pro) så levererar iPhone 13 klart bättre bilden än föregångaren. Nattläget funkar fint och de nya filtrena som introducerades (Vibrant, Rich Contrast, Warm, Cool) är också en rolig detalj.

Prestanda och Batteri

I de flesta fallen brukar kameran vara det allra mesta intressanta och viktiga för oss att testa. Men när det kommer till Apple iPhone 13 går det inte att dölja att den allra största förändringen är det nya A15 Bionic chipet. Det nya chippet ger telefonen otrolig prestanda där allting går fort, smidigt och att växla mellan appar flyter på utan några problem. För att maxa prestandan spelade vi en del och det fungerade utmärkt.

Att mäta batteritiden är alltid en utmaning, det beror mestadels på användaren. Utgår man från Apples uppgifter så ska iPhone erbjuda 19 timmar batteri. I vårt användande och tester så kan vi signera på det. Telefonens batteri överträffar förväntningar och har man haft en iPhone 12 är det en märkbar skillnad. I vårt användande så inkluderar även hel del videotittande och då har vi vid dagens slut haft upp till 3o procent kvar vissa dagar. Ett steg i rätt riktning som kommer uppskattas av alla användare.

Slutsats och Pris

För att summera Apple iPhone 13 så kan man kort säga att den till utseendet inte är en större förändring men med det förbättrade batteriet och processorn i kombination med kameran så är det en telefon som inte kommer göra någon besviken. Om det är något man saknar är det en 120Hz skärm, men är man inte van med det så är det ingenting man kommer märka av.

Även om den inte skiljer sig drastiskt från sin föregångare gör den förbättrade batteritiden i den här generationen den till ett perfekt val för dem som vill ha en enhet med stor skärm. Visst, du går miste om en handfull trevliga funktioner jämfört med Pro-modellen - inklusive telezoomobjektivet och 120 Hz snabb uppdatering - men iPhone 13 är fortfarande en utmärkt allround-enhet som dessutom inte kostar lika mycket.

iPhone 13 med 128 GB kostar 9795 kronor, vilket är en större ökning i minne med fjolårets basmodell.