DOPEST Testar: Logitech Gaming Astro A10 – prisvärt headset för gamers

Ett bekvämt och snyggt val i den lägre budgetklassen

För ett par veckor sedan presenterade Logitech Gaming sitt senaste headset: ASTRO A10 Gen 2 Wired Gaming Headset. Vi på DOPEST har fått möjligheten att testa hörlurarna under en veckas spelande på PC, och kan hittills säga att Logitech gjort ett fint jobb med att uppdatera en av deras populäraste budgetheadset i sortimentet. Nedan följer en full sammanfattning av vår upplevelse från Logitech senaste gamingheadset:

Pris och tillgänglighet

Logitech’s A10 modell har sedan länge varit ett stabilt budgetval för gamers. När Logitech nu uppdaterat headsetet med en Gen 2 variant som kommer till priset av 599:-, med fortsatt hög kvalitet för det förhållandevis budgetvänliga priset, är det ett mycket bra alternativ för spelaren som letar efter hörlurar under tusenlappen. Headsetet finns tillgängligt i färgalternativen svart, vit, mint, lila och grå, och går att köpa via de flesta gaming-återförsäljarnas hemsidor och i fysiska butiker.  

Design och komfort

En grej med Logitechs senaste A10 modell är att de inte ser ut som typiska "gaminghörlurar". Det är minimalistiska och väldigt snygga, och för spelaren som bryr sig om estetiken kommer A10 Gen 2 i flera olika färger. Framförallt den lila och mintgröna versionen föll oss väl i smaken och sticker ut bland sina konkurrenter på ett positivt sätt. 

Ganska så fort in i spelandet slogs vi även av hur sköna de nya A10 sitter runt öronen. De känns förhållandevis lätta i jämförelse med andra varianter, och de väger i facto bara 246 gram. Det vadderade pannbandet och öronkuddarna av memory foam gör utan tvekan att hörlurarna är bekväma även under längre sessioner. Efter några timmar vid skärmen började de inte heller trycka på öronen som många andra headset gör, vilket är ett stort plus. En nackdel med hörlurarna är att de är svåra att justera när de väl sitter på huvudet. Se till att ha allting ordnat innan du börjar spela för att inte behöva ställa om när du väl är online.

Ljudet och mikrofon

Ljudet på headsetet är överlag bra. Det känns ordentligt balanserat med ett HiFi-ljud och 32mm ASTRO Audio-drivrutiner, som levererar ett detaljrikt ljud och därmed en fin spelupplevelse. En nackdel är att ljudet ibland glappar och att sladden därför ofta behöver kontrolleras. Den inbyggda mikrofonen, som sitter på vänster sida, gör ett gott jobb när vi snackade med våra kompisar via spelet Warzone (not dead yet!) Mikrofonen går att fälla både upp och ned, och när Astro A10 Gen 2 inte har någon mute-knapp, går det enkelt att stänga av mikrofonen genom att just vända bort den från ansiktet. 

Slutsats

ASTRO A10 Gen 2 Wired Gaming Headset är ett mycket bra val för gamers som letar efter ett headset under tusenlappen. Det är lätta i vikten men känns fortfarande tillräckligt stabila för att inte gå sönder oavsett hur hetsig eller rörlig du blir i ditt spelande. Ett stort plus är hur skönt de sitter på huvudet och att det funkar på de flesta plattformarna, oavsett om det är PC, PS5 eller  Xbox Series X/S. Det var aningen komplicerat att få ljudet att fungera med alla sladdar och uttag till datorn, och en bättre manual hade varit att föredra. Likaså att ljudet som rent övergripande var bra, ibland glappade något och att sladdarna därför behövde justeras. Sammantaget är det dock ett par bekväma, flexibla och snygga hörlurar som är ett mycket bra budgetval till priset av 599kr!