Foto: Pressbild / Montage

AI-låt med Drake & The Weeknd kan vinna Grammy

“Heart on My Sleeve” har cirkulerat online sedan i våras, nu bekräftar galans VD att låten faktiskt kan vinna pris

2023 skulle kunna kallas för AI:ns år, då få ämnen inom populärkulturen har diskuteras så flitigt under de senaste månaderna. En av de största snackisarna i våras var en AI-låt från Drake & The Weeknd vid namn "Heart On My Sleeve", som blev viral i april. Låten är skapad av den anonyme Ghostwriter, vars namn anspelar på det faktum att många stora artister använder sig av dolda låtskrivare till sina låtar.

Ghostwriter har nu lämnat in låten för nominering till Grammys 2024, världens största musikgala. Låten tävlar i kategorierna "Bästa Raplåt" och "Årets Låt", priser som i praktiken delas ut till låtskrivarna istället för artisterna.

I en intervju med The New York Times har nu VDn för The Recording Academy, organisationen bakom Grammy Awards, klivit ut och bekräftat att låten är tillgänglig till nästa års gala.

"Den är absolut kvalificerad eftersom den skrevs av en människa", sa VD Harvey Mason Jr.

Däremot tillade även Mason Jr. att Academy måste titta på om låten är kommersiellt tillgänglig. Grammys regler säger att ett spår måste ha haft en "allmän distribution", vilket innebär att den ska ha varit tillgänglig via fysiska butiker, tredjeparts online-återförsäljare och/eller streamingtjänster.

Varken The Weeknd, Drake eller deras team har kommenterat den eventuella Grammy-nomineringen. Grammy's 2024 kommer att sändas 02.00 svensk tid, måndagen den 5:e februari 2024. Nomineringarna kommer bekräftas på fredagen den 10:e november 2023.