• Foto: Pressbild
  • Foto: Pressbild

Elias Hurtig släpper debutalbumet ’Krig och kärlek’

Leds av singeln ”En vanlig tid, en vanlig plats” som gästas av Ludwig Kronstrand & Youtube-fenomenet Sofijah

Elias Hurtig har under året teaserat sitt debutalbum med flera singlar, efter år av förberedelser genom lösa spår och EP:n Solo från 2020. Nu är projektet slutligen här, titulerat Krig och kärlek, med en berättelse om känslorna kring en avslutad kärleksrelation från början till slut. Albumets nio spår är producerade av Picasso On The Beat & Bouzi och blandar influenser från 00-talets hiphop med moderna produktionselement från såväl hiphop som pop och indie.

Första singeln ”Sommarens första dagar” är en tillbakablickande historia om tiden när relationen startar. Den utspelar sig först i kronologisk ordning utifrån den berättelsen som albumet målar upp och därför föll det sig naturligt att det skulle släppas först. Efter följde singlarna ”Någon annan än du var”, ”Testa mina gränser” och den sista singeln ”En vanlig tid, en vanlig plats” som gästas av Hov1-medlemmen och vännen Ludwig Kronstrand under pseudonym ”The Nowhere Boy” samt Sofijah som var ett enormt Youtube-fenomen under mitten av 2000-talet.

"Det är en blandning av melankoliska, dystra, hoppfulla och glada låtar som alla utgör en pusselbit på albumet. Den största utmaningen med att skriva albumet var inte att få ner ett antal låtar som skulle bli ett samlat verk och sedan släppas ut till allmänheten, utan att sätta en gräns för var albumet skulle sluta", säger Elias om processen bakom albumet.

”Krig Och Kärlek” kan låta som en allmän titel men kommer för mig från ”För evigt” av Ison & Fille där nionde spåret heter just ”Krig Och Kärlek”. Låten beskriver en kärleksrelation som startar, spårar ur och avslutas i tre verser. Trots att låten har hängt med mig i över 10 år var det först nu jag befann mig i en position där jag kunde göra en helhjärtad tolkning som kom att bli temat på albumet", fortsätter han angående albumets titel.

Elias började sin musikaliska bana som en del av Hov1, men hoppade av strax innan de fick sitt stora genombrott. Han har istället byggt upp sin egen solokarriär sakta men säkert, samtidigt som han behövt överkomma tveksamheter och prestationsångest.

"Det var en hårfin gräns mellan att låtarna kändes genialiska eller föll pladask. Den gränsen är ofta obekväm att ligga på men har ofta i mitt liv talat för att jag går i rätt riktning med det jag gör. Jag var osäker på om det vi gjorde ens gick att lyssna på för andra samtidigt som jag lyssnade och älskade vartenda ord på albumet"

Lyssna på Krig och kärlek på Spotify!