Forrest Gumps Nike Cortez sålda för storbelopp

I den klassiska filmen springer Tom Hanks karaktär genom hela USA med skorna – så mycket sålde de för på auktion

Inspirerad av boken med samma namn blev filmen Forrest Gump älskad av hela världen när den släpptes på bio 1994. Tom Hanks spelar huvudrollen som den titulära Forrest, en speciell man från Alabama som genom livet hamnar mitt i allt från Vita Huset till Vietnamkriget.

En av filmens kändaste scener är den när Forrest springer över hela USA, iförd ett par Nike Cortez-sneakers han fått av sin barndomsvän Jenny. Den ikoniska modellen har funnits sedan 1972 och står stark än idag, med releaser av nya collabs och variationer på en regelbunden basis.

Nu har en samlare i USA fått ta del av en bit av filmhistorian, såväl som ett par ny sneakers. En av flera par Nike Cortez som Tom Hanks bar under filmprocessen har nämligen sålts på auktion, via auktionshuset Heritage Auctions.

De kraftigt slitna skorna sålde för hela 608 000kr ($57 000) till en anonym samlare. De är en av flera par som sålts genom åren, bland annat såldes ett mindre använt par inklusive matchande strumpor för närmare 320 000kr ($30 000) på auktion under 2019.