• Specialdesignad tröja framtagen för att hylla kämpen Nadim. Foto: Nike / Barncancerfonden
  • Så här ska det kunna se ut under Fotbollströjefredag. Foto: Barncancerfonden

Fotbollströjefredag engagerar i kampen mot barncancer

Nya initiativet från Barncancerfonden & Nike hyllar både din favoritklubb och de som kämpar mot barncancer

I samband med årets Allsvenskan-premiär genomförs Fotbollströjefredag för första gången i Sverige. Fredagen den 31 mars uppmuntras klubbar, spelare och fotbollsfans i hela landet att visa engagemang både för sina favoritklubbar och i kampen mot barncancer. Genom att swisha 100 kronor till Barncancerfonden, ta på sig sitt favoritlags tröja, ta en selfie och dela i sociala medier, går fotbollsentusiaster samman i en gemensam manifestation i kampen mot barncancer.

Initiativet genomförs av Barncancerfonden och de har även tillsammans med Nike tagit fram en specialdesignad fotbollströja, med "Nadim 85%" på ryggen. Nadim är en kille från Falkenberg som älskar fotboll. När han var sex år gammal drabbades han av leukemi och på grund av den tuffa behandlingen blev han under en lång tid rullstolsburen och fick spendera mycket tid på sjukhuset. Hans vardag såg väldigt annorlunda ut, utan fotboll och lek, längtan till att få springa igen var stor.

Idag är Nadim åtta år och färdigbehandlad, och har försiktigt kunnat återgå till att träna med sina kompisar i hemmaklubben IF Böljan Falkenberg. Numret 85 (%) syftar till att överlevnaden idag är ungefär 85 procent hos de som drabbas av barncancer. Tröjan är framtagen för att hylla de som kämpar i kampen mot barncancer, som Nadim. Du kan läsa mer om hans resa på Barncancerfondens hemsida.

Nadim, 8 år. Foto: Barncancerfonden

Utöver tröjan håller Barncancerfonden även auktioner inför Fotbollströjefredag. Inför EM-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien den 24 mars auktioneras 50 biljetter ut i samarbete med Bauhaus. Auktionen pågår mellan den 13–20 mars och alla intäkter från auktionen går till Barncancerfondens arbete för drabbade.

Engagera dig under Fotbollströjefredag 31 mars - så här kan du göra

  • Swisha 100 kronor eller mer till Barncancerfonden på 90 20 900 och bidra till arbetet för barncancerdrabbade.
  • Ta på ditt favoritlags fotbollströja på jobbet, i skolan eller hemma.
  • Ta en selfie och dela i sociala medier, och uppmana dina vänner att göra samma sak. Tagga #Fotbollströjefredag och @barncancerfonden (Instagram) @barncancerfond (Twitter)
  • För mer info https://www.barncancerfonden.se/fotbollstrojefredag/