Umeå-artisten Fricky har på relativt kort tid blivit en av Sveriges största. När han tog klivet från klassisk boom-bap i duon Broder John & Friman till melodisk pop-rap med soloprojektet Fricky under 2016 dröjde det inte länge innan hits som "Hon Få Mig" och "Aqua Aura" skulle börja samla på sig miljontals med streams.

Debut-EP:n "Aqua Aura" med titelspåret, "Hon Få Mig" och fyra andra låtar har idag strax under 100 miljoner spelningar på Spotify tillsammans. Han expanderade sitt sound på debut-albumet "Fricktion" från 2021 och även om den inte nådde samma kommersiella framgångar som tidigare släpp var den ett tydligt statement: Fricky är här för att stanna.

Foto: Random Bastards

Nya singeln "Nattbuss" är både ett farväl till den Fricky som var och ett välkomnande till den Fricky som är här 2023. Något som förmedlas både i den reflekterande texten och den progressiva produktionen av Joel Kiviaho.

"Den fungerar som ett avsked till ett förflutet som jag behövt släppa taget om för att kunna gå vidare till en friare form av uttryck", säger Fricky i ett pressmeddelande.

Bestående av mörkt svävande synthar över ett stadigt trumbeat växlat med drumbreaks får låten ett driv som påminner om just den där känslan av att sitta på en buss, i en bil eller på ett tåg under natten. Frickys flow och lyrik är även de vandrande i minnen och reflektioner, som att han fastnat i tankarna när han tittar ut från fönstret på bussen.

“Känslan jag hade i min kropp gifte sig perfekt med Joel Kiviaho’s hypnotiserande produktion. Jag skrev texten på 30 minuter på väg hem från studion, på nattbussen. Jag har svårt att beskriva vad den handlar om, men det är en låt som har gett mig ljus när natten varit kall och mörk. På ett sätt betyder låten mer för mig utanför kontexten av själva innehållet. Den har lett vägen till en massa liv och lust och inte minst fler låtar.”

Lyssna på "Nattbuss" på Spotify nedan!