Gas rekryterar Fille Danza & Prince Prime på "Mosaik"

Tre skilda, men ändå så lika musikaliska världar enas på en både tank- och hopfull produktion av Matte Caliste

Ett namn som är värt att hålla koll på inom svensk hiphop just nu är Gas, som trots grinden sedan 2018 fortsätter att innovera sitt sound och beskriva sin musikaliska identitet.

Nu är tillbaka med sin senaste singel ”Mosaik”, där han har slagit sig samman med artistkollegorna Fille Danza och Prince Prime (som nyligen debuterade själv). En kombination av gammal och ny hiphop, där ungdomliga influenser möter den svenska hiphop-scenens äldre veteraner, toppat med Princes grandiosa röstlägen.

I texten delar Gas sina egna erfarenheter av att växa upp i en mindre stad i Sverige, där rasism är så normaliserat och tolererat att man som barn lär sig att leva med det. Låtens titel, ”Mosaik”, symboliserar hur alla våra färger som kombineras och formar konst och gemenskap.

”Oavsett vilken hudfärg eller bakgrund vi har kan vi skina tillsammans och skapa något vackert”, säger Gas i ett pressmeddelande.

Producenten bakom ”Mosaik” är ingen annan än legendariske Matte Caliste. Med en exceptionell förmåga att skapa musik som förmedlar känslor och stämningar genom endast instrumentala tracks, har han genom åren blivit synonym med flera generationer av modern svensk hiphop. Beatet reflekterar de tankfulla verserna och den själfulla refrängen, med boom bap-trummor, orglar och hoppfulla ackord som skulle kunna lyfta stenar från bröst på egen hand.

Lyssna på ”Mosaik” och mer ny musik i DOPEST Playlist!