• Foto: Glastonbury via Youtube / Skärmavbild
  • Foto: Glastonbury via Youtube / Skärmavbild

Se Glastonburys bästa framträdanden

Den engelska festivalen är en av de största i världen, se videos från Digga D, Central Cee & Lana Del Rey bland många fler

När det kommer till festivaler har Storbritannien mycket att erbjuda. Reading & Leeds Festival i augusti är oftast den ena som nämns när man pratar om de två största dock, varav den andra är Glastonbury. Belägen i Somerset i landets södra delar är den en av de bättre områdena rent vädermässigt, något som matchas av den mäktiga line-upen som sedan 1970 bestått av storstjärnor från världens alla hörn.

Festivalen har även för vana att livestreama stora delar av spelningarna tillsammans med BBC Music, som sedan lägger upp highlights på sin Youtube-kanal. Vi har spanat igenom utbudet och valt ut några av de fetaste framträdandena 2023.

Digga D - Woi

Få rappare inom UK-drill har varit så kontroversiella som Londons Digga D. Sedan hans kollektiv 1011 blev tongivande figurer för genren under mitten till slutet av 10-talet har hans solokarriär alltid varit snäppet större, med stora hits som "No Diet", "Wasted" feat. Aitch och såklart: "Woi".

Ad-liben ropas ut i många av rapparens låtar, men fick sitt eget anthem i samband med Diggas comeback efter att ha spenderat en längre tid i fängelse 2020 för att ha deltagit i ett bråk med machetes och knivar. Rapparen var då sedan tidigare redan under uppsyn av polisen genom ett så kallat "CBO" (Criminal Behaviour Order), vilket innebär att han och de andra medlemmarna i 1011 (numera "CGM") måste lämna in all musik för kontroll innan den släpps. Digga har inte spelat mycket live genom sin karriär till följd av alla problem med lagen, så detta elektriska framträdande är något av en raritet.

Lana Del Rey - Born To Die

Sedan debutalbumet Born To Die 2012 har Lana Del Rey växt till att bli en ikon för den textmässigt vågade och ljudmässigt avslappnade indie som växte fram under 10-talet. Med sin filmiska röst och image, texter om nostalgi-trippar och fester samt oväntade collabs med artister som ASAP Rocky & Playboi Carti har hon certifierat sig som en av de största kvinnliga artisterna i modern tid. Titelspåret från hennes debutalbum låter lika bra på Glastonbury 2023 som det gjorde för över ett årtionde sen, med en imponerande danskoreografi som bonus.

Central Cee & Dave - Sprinter

EP:n SPLIT DECISION släpptes i början av juni som en överraskning, kort efter att singeln "Sprinter" debuterat på toppen av flera spellistor. De båda London-rapparna har haft karriärer som tagit fart i olika takt, då Central Cee bara under det senaste året nått internationell status samtidigt som Dave stod på Glastonburys största scen redan 2019 (när han tog upp fanet Alex på scen för en ikonisk duett på "Thiago Silva").

Deras första collab var en fullträff direkt och kemin på EP:n verkar hålla i sig även på scen, då de bränner av "Sprinter" med sån enkelhet att man kan tro att de spelat på festivaler hela livet.

Wizkid - Essence

Den alltid lika eksentriske Wizkid har satt Nigeriansk musik på kartan genom att bli en av världens mest omtyckta artister från landet, med en introduktion till den stora publiken som gäst på Drakes "One Dance" under 2016. Sedan dess har han turnerat världen över flera gånger om och släppt både solo-album och gästverser åt artister som Metro Boomin. Framträdandet av hans största hit hittills, "Essence" (från början gästad av Tems), sparar inte på krutet trots hans vana med 10+ år på scen.

Rina Sawayama - XS

Rina Sawayamas album Sawayama och Hold The Girl har på bara några år gjort henne till en superstjärna. Hon har kallats för en  experimentell popvisionär av både artistkollegor som Lady Gaga och flertalet musikkritiker, med en känsla för det visuella som gjort både hennes musikvideos och live-framträdanden till något alldeles extra. "XS" från det semi-självbetitlade debutalbumet bjuder på allt hon hyllats för tidigare, med en piska som största utropstecken.

Gabriels - Glory

En av de mer underskattade artisterna i line-upen är tremanna-bandet Gabriels vars album Angels & Queens pt.1 & 2 vunnit kritikers hjärtan med sin bombastiska men ändå sårbara kombination av jazz, gospel och soul. Bandet är frontat av sångaren Jacob Lusk som besitter en röst få kan mäta sig med. Har du inte hört om dem förut är deras framträdande av "Glory" från A&Q pt.2 en perfekt startpunkt.

Lil Nas X (feat. Jack Harlow) - Industry Baby

Sverigeaktuella Lil Nas X kommer till Gärdet i Stockholm för Lollapalooza på lördag, med en spektakulär show som vi nu får en sneakpeek av genom hans framträdande på Glastonbury. Megahiten "Industry Baby" paketeras med samma bombastiska överflöd som vi kommit att förvänta oss från Nas genom hans lika påkostade musikvideor. Han gästas dessutom av Jack Harlow på låten, som även dyker upp på scen.