18-årig GTA-hackare dömd till fängelsesjukhus

Låg bakom den ökända läckan under hösten 2022 – så lyckades han knäcka Rockstar

Under hösten 2022 läckte plötsligt videos och annan information från en ofärdig version av det enormt efterlängtade spelet Grand Theft Auto VI. Rockstar Games, utvecklaren bakom spelet, stämde därefter den man som arresterats för brottet kort efter hackningen.

Nu vet vi att en 18-årig hackare vid namn Arion Kurtaj är mannen bakom intrånget, något han nu även dömts för. Efter en rättsprocess som Forbes rapporterat från bedömdes det att Kurtaj var olämplig för rättegång. Han har grav autism och en djupgående psykologisk utredning visade även på att han var starkt brottsbenägen och fortsatte att uttrycka avsikten att återvända till cyberbrott så snart som möjligt.

Han döms därför till fängelsesjukhus, ett slags säkerhetsklassat mentalsjukhus, på obestämd tid med förbehåll för omprövning baserat på när han bedöms att inte längre utgöra en fara för allmänheten.

Under rättegången framkom det att han använt sig av en Amazon Firestick, en hotell-TV och sin mobiltelefon för att ta sig in i Rockstars system. Det specificeras inte hur utrustningen hjälpte honom, men han tog sig först in i deras interna cloud-system och sedan även en intern Slack-server, där han hotade att släppa källkoden till GTA VI om Rockstar inte skickade honom en lösensumma på flera miljoner dollar.

Vid tidpunkten för hackningen var Kurtaj släppt mot borgen för att ha hackat Nvidia och den brittiska internetleverantören EE. Han tillhör hackergruppen Lapsus$, som blev inaktiv kort efter att Kurtaj arresterats.