GULEED släpper fjärde albumet ’SKAPAD AV SMÄRTAN’

Efter två uppmärksammade singlar på kort tid kommer nu ett helt nytt projekt från rutinerade Malmö-rapparen

När man pratar modern skånsk hiphop, specifikt i Malmö, är GULEEDs namn helt omöjligt att ignorera. Den nu 28-årige rapparen har varit en konstant på den svenska musikscenen i mer än sju år och har under den tiden hunnit ge oss de tre albumen 50 GRADER I FEBRUARI (2019), LUCKY 20 (2020) och 21 (2021). Idag släpps det fjärde, SKAPAD AV SMÄRTAN, och det är ett projekt som inte bara visar på att GULEED blir bättre med tiden, utan att han mognat i sitt artisteri på resans gång.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av GGG (@guleedmnw)

På sin Instagram skrev GULEED en lång text inför albumets släpp, som förtydligar hur mycket albumet betyder för honom. Tracklistens 13 spår består av de två tidigare släppen "Cuando Menos lo Espara" med spanska världsstjärnan Morad och "Yumma" dedikerad till hans mamma. Två stora milstolpar i GULEEDS diskografi som sätter tonen för ett viktigt album då de båda är det andra respektive tredje spåret på plattan.

Introt, "Life Of A Hustle", börjar med ett tal från 50 Cent som sedan exploderar in i fullständigt maxad energi från GULEED som man kan föreställa sig som en självklar konsert-öppnare framöver. Låten är som ett mission statement, där vi får ta del av tankar kring mentalitet, lojalitet och reflektion inlindade i ett kreativt använt vokabulär.

"Ser saker från en annan vy, perspektiv, analys"

Albumet är nästintill 100% GULEED då han valt att skippa gästlistan utöver Morad. 01ans välkända tag dyker dock upp på "Ghost Rider", ett av albumets starkaste upptempo-bangers tillsammans med "Rensa Spåren" som följer direkt efter, dansanta "Ka Kac" som teasats under lång tid och såklart "Cuando Menos lo Espara", som Guleed hälsar kan vara början på ett längre samarbete med Morad, en av Europas största rappare just nu.

"Stor respekt till min broder Morad som blessat gang me en sjuk track, de vet inte vad som väntar", skriver han på Instagram.

GULEEDS textförfattande skiner dock som allra starkast när han tittar inåt och klär sig i mer low-key och atmosfäriska produktioner. Det avslutande spåret "Raised In The Street" är en uppvisning i metaforer, där temat kärlek & lojalitet vägs mellan vad som skulle kunna vara ett kärleksintresse, en person eller en plats. När den lätt autotunade hooken flyter över ett svävande synth-svep, en värmande bas och en ensam hi-hat i låtens sista del är det med en känsla av såväl melankoli som hopp för morgondagen. En passande avslutning på ett album som visar att konstnären, men även människan GULEED fortsätter ta stora kliv framåt för varje projekt.

"Sa att jag älskar dig enda till slutet, det är sant, men det är inget jag behöver"

Lyssna på SKAPAD AV SMÄRTAN på Spotify!