Happy Ocean Day! Här är några tips på att leva ett mindre plastliv

Se hur du kan göra skillnad för världshaven

Idag, lördagen den 8 juni är det Världshavens dag. En dag som på senaste åren blivit allt mer och mer uppmärksammad då haven förstörs. Vår planet rymmer idag över 150 miljoner ton plast och skapar former av nya öar, helt gjorda av just plast och skräp. Idag finns plast överallt, i matförpackningar, elektronik, bilar, leksaker, kreditkort och kläder.

Plast finns även på ställen där man inte kan se det. Plasten skräpar ner obebodda stränder, bara 5 000 kilometer från närmsta människa, dödar plankton som producerar vårt syre flera kilometer under havsytan, och täpper till halsen på flertal havsdjur i Stilla havet. Plast rör sig även i våra kroppar som vi fått i oss pga av att vi inte filtrerar bort plast innan vi slänger. För att minska vårt plast användande i vardagen har vi letat fram några punkter där man kan börja för att bli mer medveten och göra skillnad ett steg i taget och även kanske hitta ett nytt märke och livsstil.

 

Bildresultat för adidas parley clothes

Nu när sommaren kommit är det många som börjar motionera mer, ifall du är behov av nya motionskläder eller skor är adidas x Parley träningskläder ett självklart val. Samarbetet har pågått i flera år nu och kläderna är skapade av minst 75 % återvunnet plastavfall. Tillverkade med en tryckmetod som förbrukar mindre energi och vatten, för produkter som ger dig fullt stöd och ventilation. adidas har även skapat flera kollektioner av återvunnet plats, bland annat Real Madrids och LA Galaxys matchställ.

Ytterligare tips: För varje kilometer du springer mellan 8 och 16 juni så bidrar adidas med 1 $ till Parley Ocean School, ett program som ger framtida generationer utbildning för att kämpa för haven och en renare planet.

 

Mikroplaster i kosmetika och hudvård har varit ett kontroversiellt ämne under senaste tiden. Något som märken använder i bland annat peelande ansiktsprodukter och tandkräm. Efter att mikroplasterna spolats ner i avloppet finner de snart sin väg ut i havsmiljön och som havsdjuren sedan får i sig. En dusch med en mikroplastfylld produkt kan resultera i att 100,000 små plastartiklar hamnar i havet.

Ett tips för att minska din plastanvändning inom hudvård och dusch: Exempel på hudvård är unisex märket Lush arbetar ständigt mot en renare planet och deras kollektioner är för personer som ser livet från den gröna sidan. Alla tvålar, scrubbar, schampoo, badbomber du kan tänka dig finns oförpackade och hållbart tillverkat. Så satsa på den gåvan när du vill att din present ska vara omtänksam på mer än ett sätt.

 

Bildresultat för ASKET

Mikroplaster och plastfibrer finns även i våra kläder. Polyester, nylon, akryl och andra syntetiska fibrer - är alla former av plast - och är nu cirka 60% av all material som utgör våra kläder över hela världen. Mikroplaster är så små och lossnar bara vi bär kläderna och tvättar de då det inte finns något filter i tvättmaskinen, dessa mikroplaster hamnar sedan i haven och tas upp av fiskar som människor äter. För dig som tänker att sommargarderoben behöver ett lyft men vill tänka på haven har svenska märket Asket  både t-shirts och shorts som producerats med hjärta i 100% organiskt bombull. På hemsidan kan du även se hela produktionslinjen från tyg till färdigt plagg.

Ett tips för att minska din plastanvändning för kläder: Ta tiden att se vad för material ditt plagg innehåller och välj varsamt utifrån det. Återvinn även dina gamla kläder på utvalda stationer runt om i Sverige men öka inte din konsumtion för det! Läs om andra skandinaviska märken som strävar efter hållbarhet här.

 

Bildresultat för ikea återvinn

Hur ska vi minska på plast i våra hem? Plastpåsar, plastlådor - har vi hört mycket om att vi ska byta ut men möbler då? IKEA samarbetar just nu med World Surf League för att bättre förstå vardagslivet för människor som lever ett liv nära haven och från detta kunna skapa hållbara produkter för att minska plast. De samarbetar  för att öka medvetenheten om klimatutmaningen och inspirera åtgärder för att minska plastföroreningarna i oceanerna. IKEA och WSL kommer också att samarbeta på en gemensamt utformad surfcentrerad produktsortiment, med hjälp av återställd havsbundet plast. Något vi får se senare i år!

För att minska plast i hemmet: Källsortera så mycket du kan, byt ut dina plastlådor mot glas och använd de hellre än att plasta tex din mat och tillsist använd en plastpåse flera gånger om och plastpåsar av återvunnet material.

 

Bildresultat för blue planet 2

Sist men inte minst, det finns mängder med dokumentärer om världens hav - för dig som vill inspireras. Många av dem finns på Netflix. Ta en lugn helg och lär dig något nytt och se fantastiska scener ur det stora blå och se vad som händer under ytan på några av våra största hav. Kolla in Blue Planet, Blue Planet II, A Plastic Ocean, Life in the Blue och Chasing Coral. För dig som är i Stockholm har även Cosmonova filmen Oceans: Our Blue Planet II i IMAX för dig som verkligen vill upptäcka havet.