HAVAL tillbaka med uppföljaren “INLOGGAD 2”

Manny Flaco & HAVAL gör det igen

Skarpnäcks egna HAVAL tog sig in i gamet för några år sedan och satte snabbt sitt namn på kartan. Ett distinkt, omfattande, och hypnotiskt sound fick många att fastna för den unga artisten, trots relativt få spår på CV:t. Det fanns någon form av mystik kring rapparen, och varje släpp blev till ett evenemang. Detta inte minst med debutalbumet INLOGGAD, som innehöll en rad olika klassiker som “KANDAHAR” och “KLASS ETT”. Efter ett par singlar sedan dess är det idag dags för uppföljaren INLOGGAD 2 att inta HAVAL’s diskografi – och det med en smäll.

Åter igen står ingen mindre än den Grammis-nominerade och multiplatina-säljande producenten Manny Flaco bakom mixen samt produktionen. Om vi lärt oss något från dessa tvås tidigare samarbeten minns vi hur hög ribban är lagd. Under senaste tiden har det varit mycket fokus på rapparen på grund av kontroverser och hans fängelsestraff, men trots att skivan använt sig av äldre inspelningar känns fortfarande ämnena och musiken relevant.

Introt “ELDEN” höjer den än en gång och blir till en klockren öppning. Beatet känns som en blandning mellan “KANDAHAR” och “TOKAREV”, första skivans intro, och strippas helt från trummor. Det ända man hör är vackra och episka gitarriff, mörka pianomelodier, en hypnotisk sub-bas, samt givetvis HAVAL’s levande vokaler. Då och då hör man inslag av smattrande snares som vackert smälter in i mixen. Rapparen är fylld med inlevelse och släpper en minnesvärd vers om hans attityd och livsstil. Likt “TOKAREV”, avslutas spåret även med elgitarrer som suveränt paketerar introt.

Tempot höjs en del med “FUNKTOWN”. Manny Flaco lägger ett beat med otrolig studs som rapparen galant spottar över. Ännu en gång har han en omatchad energi när han plötsligt ökar oktav i vokalerna. 

Skarpnäck-kollegan Macky blir den första gästen, och markerar de två artisternas första samarbete sedan “C’est La Vie”. Låten tar denna gång en mörkare riktning än de tidigare. Macky levererar sina sköna melodier, men har ett tydligt mörker samt sorg i rösten. De visar tydlig kemi tillsammans vilket kanske inte kommer till någons förvåning. HAVAL fortsätter på det dystra spåret, med ett flertal reflektioner kring livsstilen och sin egna mentala hälsa. 

”Demonerna de drar i mig hela tiden Jag säger jag mår bra till mig men jag lider”

MARIA” är Yasin och HAVAL’s första samarbete. Det är ett betydligt gladare inslag om hur artisterna önskar flyga bort från all misär. Rinkeby-rapparen ger oss en farligt catchig refräng som troligtvis blir svår att undvika i sommar. Det är utan tvekan det mest dansanta spåret på INLOGGAD 2 med dess härliga beat och afrobeat-drumlines.

På “WAR” tar Dizzy sig in på gästlistan. Det blir en melodisk uppvisning, med ett flertal tunga bars. Åter igen ger Skarpnäck-artisten en mörk inblick i sitt liv: “Benim är lojal men på känslorna jag snålade”.

Tillsammans med Rami får vi en härlig banger med inslag av reggae à la “KINGSTON” med “PAKET”. Ännu en gång klättrar HAVAL i tonarterna till höga höjder, en av många attributer som verkligen får just sitt sound att sticka ut. 

Med skivan bevisar HAVAL varför han byggt den lojala fanbase han sitter på. Tack vare melodiska vokaler och sin starka inlevelse får han inslagen att bli till en uppvisning av sina många färdigheter. Detsamma går att säga för Manny Flaco, som etablerat sitt egna sound i Sverige.

Lyssna på INLOGGAD 2 nedan! Havals team avslöjar också att en kommande musikvideo av framed music x Viktor Skarbäck är på ingång till låten ”ELDEN”.