IKEA Art Event 2021 kombinerar konst med funktion

Bland annat syns en väggklocka av Daniel Arsham

Sedan 2015 har IKEA gått samman med konstnärer världen över för att ta fram årliga Art Event-kollektioner. Nu är det dags för IKEA Art Event 2021 där det genomgående temat är – konst som möter funktion. Den tillfälliga kollektionen består av totalt tio verk av konstnärerna: Daniel Arsham, Gelchop, Humans since 1982, Sabine Marcelis och Stefan Marx.

”Vi väljer att arbeta med olika konstnärer från hela världen för att återspegla en mångfald av konst och design,” säger Henrik Most, kreativ chef för IKEA Art Event. ”Vi vill visa att man som konstnär eller designer inte behöver hålla sig inom ett fack. Du kan arbeta inom olika områden och det är den rörelsen som har haft en stor påverkan på både design- och konstvärlden idag.”

Syftet med IKEA’s Art Event-kollektioner har alltid varit att demokratisera konsten och göra den tillgänglig för fler. När det nu är dax för den sjätte upplagan av IKEA Art Event suddas gränsen mellan konst och design ut. Vi ser heminredningsföremål som utmanar synen på vardagsföremål och hyllar kreativitet i vardagen. Bland annat syns: en dekorativ vägglampa av Sabine Mercelis, en väggklocka av Daniel Arsham en bordslampa och ficklampa av Gelchop, en vas och pläd av Stefan Marx och väggdekorationer av Humans since 1982.

”Varje föremål i den här kollektionen har en praktisk funktion, och är samtidigt ett konstföremål. Den traditionella idén om konst som avancerad och design en del av masskulturen helt enkelt inte längre är relevant. De två fungerar fantastiskt väl ihop – det är där magin händer,” säger Henrik Most.

Kollektionen finns tillgänglig den 7 maj via IKEA.se samt IKEAS svenska varuhus – med undantag av Gävle, Örebro, Linköping, Sundsvall och Haparanda.