Foto: IKEA

IKEA & Marimekko samarbetar i tillfällig kollektion

Inspirerad av bastukulturen

Nu presenterar IKEA och Marimekko en helt ny kollektion inspirerad av bastukulturen och dess rötter i den Nordiska livsstilen. IKEA och Marimekko kommer att fördjupa sig i bastandet för egenvård och skapa en unik kollektion baserad på allt vad det innebär. 

"Vi tittar på vårt nordiska designarv och en grundläggande del av vår kultur för att känna välbefinnande. Genom att kombinera Marimekkos långa historia av att skapa ikoniska mönster och IKEAs heminredningskunskap vill vi sprida elementen i denna kultur för att förbättra och skapa glädje i de många människornas vardag"säger Henrik Most, kreativ chef på IKEA.

Kollektionen kommer innehålla kontraster som varmt och kallt, enkelt och djärvt, lekfullt och lugnt. Det blir också första gången som Marimekko designar en uppsättning mönster exklusivt för en kollektion tillsammans med ett annat varumärke.

"IKEA och Marimekko delar ett starkt nordiskt arv och ett demokratiskt synsätt på design, och båda varumärkena är engagerade i att skapa glädje i människors vardag. Vi valde tillsammans bastukulturen som utgångspunkt för den här kollektionen, inte bara på grund av Marimekkos finska rötter utan också även med anledning av att den återspeglar flera av de positiva aspekterna av den nordiska livsstilen – en bastu är vanligtvis en plats för att koppla av, njuta och vara sig själv," säger Rebekka Bay, kreativ chef för Marimekko.

IKEA x Marimekko släpps i mars 2023. Håll koll på Dopest.se för