• Foto: Apple App Store

Instagram släpper Twitter-konkurrent innan helgen

”Threads” ska ta sig an mikro-bloggens gudfader med ett liknande koncept, passar på i blåsvädret efter Elon Musks köp

Twitter har varit en av sociala medier-erans grundpelare sedan dess introduktion till internet under 2006. Med konceptet att låta användare föra en egen "mikro-blogg" där de skriver ut korta tankar på max 140 tecken gick hemsidan och senare appen snabbt upp som en av de viktigaste formaten för att få ut nyheter till allmänheten snabbt. Genom åren har bilder, videos och ändrade teckengränser tillkommit, men den största förändringen av alla var när multimiljardären Elon Musk köpte företaget under hösten 2022.

Därefter har kontroverserna avlöst varandra genom allt från släppt kontroll över rasistiska och allmänt hatiska konton, betalväggar för verifierade konton och en allmänt sämre användarupplevelse. Turbulensen verkar inte heller ha gått konkurrenten Instagram (ägda av Meta) förbi, då de nu förbereder att lansera ett alternativ till den blå fågeln: Threads

Mark Zuckerberg och hans Meta har själva varit mitt i en stor omvandlingsperiod de senaste åren, då de gick från Facebook till Meta som samlingsnamn för hela koncernen som bland annat innehåller Instagram. Zuckerberg har dessutom nyligen accepterat en utmaning om att fightas i ringen mot Musk, en kamp som nu blir symbolisk på fler sätt en ett.

Threads har fått en officiell sida på Apples App Store, där egentligen all information om appen finns hittills. Lanseringen är planerad att ske mellan torsdag och fredag 6-7 juli och Instagram själva beskriver tjänsten på detta vis:

"På Threads samlas grupper för att diskutera allt från de ämnen du bryr dig om idag till vad som kommer att vara trendigt imorgon. Oavsett vad du är intresserad av kan du följa och få direktkontakt med dina favoritskapare och andra som älskar samma saker - eller bygga upp en egen lojal följarskara för att dela dina idéer, åsikter och din kreativitet med världen"

Låter exakt som Twitters grundidé, men hur mycket den kommer att skilja sig från originalet i praktiken återstår att se. Inga ytterligare kommentarer har kommit från varken Instagram eller Twitters sidor, men några screenshots är samlade i bilden ovan. Se även till att hålla utkik på dopest.se framåt helgen för mer information om lanseringen!