Ny Instagram-uppdatering begränsar politiskt innehåll

Användare har pekat ut hur viktig information kan undanhållas som konsekvens – ny inställning blir standard vid uppdatering

Under de senaste dagarna har en uppdatering rullats ut till Instagram från moderbolaget Meta, en uppdatering som skapat kontrovers på flera håll. En av de största ändringarna är att appen begränsar innehåll som ”sannolikt nämner regeringar, val eller sociala frågor som påverkar en stor grupp människor”.

Uppdateringen har kritiserats av användare för dess potential att censurera viktigt innehåll som bedöms som ”politiskt”, vilket bland annat kan innefatta situationerna i Palestina, Ukraina och andra regioner där direkt information från de utsatta är av stor vikt.

The Markup har rapporterat att den nya inställningen är påslagen automatiskt när man uppdaterat appen, men att den går att stänga av under inställningar. Om du själv är ett företag eller en offentlig sida har du möjlighet att kontrollera om ditt innehåll är ”lämpligt för rekommendation”. Du gör detta genom att gå in under ”Account Status”, där du kan se om eller vilket av ditt content som kan flaggas.

Instagram eller Meta har i skrivande stund inte kommenterat kritiken mot uppdateringen.