Isah: Om Sverige, nya albumet & norsk RnB

DOPEST fick en kort pratstund med det norska stjärnskottet inför släppet av hans nya album 'INSTRUMENT'

Norsk hiphop & RnB fann en ny stjärna när den nu 24-årige Isah entrade scenen 2017. Framgången kom i samband med flera samarbeten med Dutty Dior, inklusive hitsingeln ”HALLO” från 2019 som har över 31 miljoner streams och vann ”Record of The Year” på P3 Gull 2019.

Under sitt hektiska 2019 släppte han en debut-EP i två delar: sukkerspin” & hodepine del 1 och 2, som tillsammans har mer än 24 miljoner spelningar på Spotify idag. Han har fortsatt bygga vidare på sin solokarriär därefter, men även haft tid för framgångsrika samarbeten, bland annat genom svenska tracks som remixen på K27:s ”Skrrt” och collaben med Reyn på ”Försent”.

Nyligen släpptes debutalbumet INSTRUMENT, som tar Isahs känsla för melodi in i rampljuset över 10 spår, där vi dessutom får höra Cherrie gästa på ”Needs”. Isah var nyligen i Sverige över ett par dagar och vi fick möjligheten till en kortare pratstund med artisten, där vi bland annat fick svar på hur samarbetet gick till.

Är det första gången du är i Sverige? Vad tycker du om det?

Nej, det är inte min första gång i Sverige! Varje gång jag kommer till Sverige välkomnas jag och mitt team med så mycket kärlek och respekt. Jag älskar Sverige.

 

Man kan säga att ditt debutalbum var ”long time coming”, hur länge har du arbetat med projektet?

Jag har jobbat på det i ungefär 2/3 år, nu är det äntligen ute!

 

Din karriär tog fart väldigt snabbt, har den snabba ökningen av berömmelse påverkat din resa som artist?

Ja, absolut! Jag har fått lära mig mycket på kort tid, men jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt.

 

Hur är den norska hiphop/RnB-scenen just nu, tror du att den fortfarande utvecklas?

Ja, jag känner att jag har varit med och kanske öppnat en dörr för RnB. Jag skulle säga att Stig Brenner (tidigare Unge Ferrari) kanske var den första, och jag har tagit det vidare.

 

Hur kom det sig att du gjorde ”Needs” med Cherrie?

Jag hade gjort låten med KJ kanske ett år eller så tidigare, sedan hade vi lagt den åt sidan. En dag fick jag ett mejl från KJ som sa att Cherrie hade hört den och ville hoppa på tåget, och några veckor efter det träffade jag Cherrie. Vi chattade och vibbade. Cherrie är en RnB-drottning så jag var helt med på noterna.

 

Några fler svenska samarbeten på gång? Någon specifik du skulle vilja samarbeta med?

Jag skulle vilja släppa låtar med Ricky Rich, Jireel och Victor Leksell! Mer med Cherrie också, det finns så många bra artister i Sverige!