Ivory släpper albumet ”Rushen”

Gästas av Ahdam, Finess, Jamzey, MIVAS, Ruben East och Ros.

Med flera EP:s, singlar och projekt i bagaget är en av Sveriges främsta trap-ikoner, Ivory, tillbaka med ännu ett släpp. I dag följer han upp fjolårets platta Nirvana med fullängdaren Rushen. Albumet består av totalt tio spår och inkluderar features från Ahdam, Finess, Jamzey, MIVAS, Ruben East och Ros. Rapparen har teasat projektet med ett antal singelsläpp, bland annat den Finess-gästade “Sean Diddy”

Dagens albumsläpp är som ett bufeébord fullproppat med renodlad trap för lyssnarnas hungriga magar. På menyn står tio bangers. På två av de Ruben East-producerade låtarna från Rushen hörs samplade dialoger från två svenska kultfilmer från slutet av 90-talet. Sökarna på det inledande spåret “Vågen & Bags” om bristen på rappare som faktiskt lever som de lär, samt Nattbuss 807 på den hårda, kaxiga “Japp Min Bästis” där Ivo svävar in och ut ur en dimma av alkohol, sex och droger. Det syrliga tema som hörs på den ovan nämnda “Vågen & Bags” (falska rappare som ljuger i sina texter) är återkommande på albumet som präglas av Ivorys välförtjänta självsäkerhet. Även om plattans övervägande sound är just den hårda trap som är utmärkande för Molnfällan-rapparen, hörs även mjukare R’n’B-influerade tracks. Bland annat på kärlekslåtarna “Samla Pieces” och den Ros-gästade “Om Vi Hade Nada”, två spår om inkompatibla stjärntecken, trust issues och krossade hjärtan. 

 

Lev som du lär, du blir exposad frågan är bara när/ Dom växer som träd, rappare ljuger nu i sina raps 

 

Utmärkande för Ivory är hans smarta verser och oerhört breda vokabulär som får varje textrad att kännas oerhört genomtänkt. Han hörs ofta leka med moderna liknelser och referenser inom populärkulturen. För några år sedan cirkulerade en studie genomförd av Matt Daniels som via Rap Genius jämförde hiphop-låtar för att undersöka vilken rapartist som hade mest varierat vokabulär. På toppen fanns namn som Aesop Rock, GZA, RZA och MF Doom. Hur många unika ord en artist slänger sig med behöver såklart inte vara avgörande för musikkvalitén, men det visar trots allt artistens förmåga att bemästra och manipulera språket. Bland hiphop-artister på den svenska scenen känns Ivory (utan att ha genomfört en studie i fallet) som en artister som skulle skapa sig en mycket högt rankad plats på listan. 

Lyssna på Rushen nedan