JB släpper albumet 'Försöker Hitta Hem'

Firar 10 år som artist med sitt femte solo-projekt – gästas av Yasin, Sickan, PABI, Sebastian Stakset, E4an, IMAN & Dackes Kör

När JB, då känd som Jaffar Byn, började dyka upp i de legendariska B.B.E Freeslaktish avsnitten tillsammans med Yasin var det klart och tydligt att något speciellt var på gång. Det har nu gått 10 år sedan JB officiellt började rappa och mycket har hänt genom karriären, inklusive en rad album och stora hits.

När han nu släpper albumet Försöker Hitta Hem är det dels för att fira resan som varit, men även för att visa att den är långt ifrån över. ”Det här är inte ett album, det är en bok med 15 kapitel”, skriver JB på sin Instagram inför releasen, ett statement som säger allt om rapparens dedikation till sin konst.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av DOPEST (@dopest.se)

Albumets tre tidigare singlar inkluderar de kraftfulla ”I HAD A DREAM” och titelspåret ”Hitta Hem”, som båda visar upp JB:s skarpsinne för lyrik som engagerar. När han beskriver sina upplevelser av politiskt svek, uppväxten i Rinkeby och sin egen syn på hur musik kan påverka lyssnaren slår varenda ord hårt. Introt ”Made N***a” är ett till exempel som blandar ett hänsysnlöst direkt flow som fångar all uppmärksamhet direkt.

”En vän hade paraknas han sålde sin vän
Jag ser barn beter sig som vuxna män
Så jag sa till en youngin som mecka en joint
Jag predika till han om att alltid vara on point” 

Samtidigt visas en annan sida av artisteriet upp där det görs utrymme för en mer lättsam aura, som på kärlekslåten ”My Diamond” med PABI. Pennan är dock alltid vass dock även på spår som ”Framgång har en melodi” med Yasin, ”MODEREBELL” samt tidigare släppta ”5 lurar (helt sommrade)” med E4an där JB lutar sig mer åt atmosfäriska sounds.

Mångsidigheten har länge varit hans styrka och Försöker Hitta Hem är en uppvisning i den egenskapen. Från att gästas av legender som Sebastian Stakset på ”Change The World” till att samarbeta med ett av de hetaste namnen på senare år, Sickan, på den hårdare ”STRAPPTA”, JB förenar allt som varit en del av hans väg till toppen under det senaste decenniet.

När Dackes Kör kommer in på ”En del dör för unga” (som interpolerar Lalehs ”Some Die Young”) är det svårt att inte bli rörd, då tillsammans med JB:s egna sång ger den känsla av hopp som så väl kontrasterar desperationen i spår som ”I HAD A DREAM”. Försöker Hitta Hem lyckas förena de två sidorna av känslospektrumet på ett sätt som imponerar utan att förvåna, då JB byggt upp till den förmågan i varje steg på vägen.