"Yrken ligger först, musik e andra plan" rappade han som 15-åring när han släppte "Här & Nu". En EP, ett album, två Grammisvinster och över 80 miljoner streams senare så ser planerna annorlunda ut. Idag när han släpper sin andra EP rappar han istället "Borde vinna årets life, för musiken is my life". Vi pratar nämligen om Jireel Lavia Pereria, som idag, på sin 19-års dag bjuder oss på EP:n NITTON.

Jireel har trots sin unga ålder etablerat sig som en av landets absolut största stjärnor. Han har jobbat ihop med artister som Stor, Fricky, Oskar Linnros, Hov1, Lamix och Dani M. Till skillnad från många artister är han lika vass på egen hand som med gäster, något han bevisade när han släppte debutalbumet 18, som bara hade en gäst. Och även om konkurrensen i Sverige växer och det ständigt träder fram nya artister som slåss om att vara "nummer ett", så verkar det inte beröra Jireel. För han är på sin egna "lane" och istället för att prata - så arbetar han. Med dagens EP, så fortsätter han bara att konstatera en sak: Jireel sover inte.

Redan på första singeln från EP:n, "ALLA MINA", skrev vi om hur vi fick se en mer seriös sida av Jireel - och när senaste spåret "Svårt" släpptes blev det tydligt att detta är en ny era för 19-åringen. Även om Jireel tidigare har briljerat med stora hits och club bangers - finns det betydligt mer att hämta från en ung kille ifrån Söderort. Detta är just något Jireel bevisar i sina texter och berättelser på EP:n NITTON. "Det är svårt att va en trapstar hela tiden" rappar han i takt med kalla ackord och melodier. På de nya spåren "Criminal", "Utanför: Utan Dig" och "Hat" hör vi Jireel öppna upp sitt hjärta och berätta om verkligheten han och många andra lever i. Vi verkar kunna se en ny våg bland svenska rappare att vilja minska glorifieringen av våld och kriminalitet i förorterna - och ett såpass stort namn som Jireel är exakt den som behövs för att göra skillnad.

Utöver texterna på nya plattan hör vi även Jireel experimentera med nya typer av röstlägen och flows. De är svårare att fånga upp än vid tidigare släpp, men när men ger de sin fulla uppmärksamhet fastnar de direkt, och då kommer de sitta kvar för evigt.

"Det är bara massa guns och våld runt mig. Det är för många liv som tas från mig"

De fem spåren är producerade av Jeff Roman, Picasso On The Beat, Castro, SAYZ och Benji. EP:n NITTON bevisar att Jireel fortsätter att leverera och utforska sin musikalitet. Jireel fortsätter sitt race precis som vanligt, frågan är vad som väntar härnäst?

NITTON finns ute nu och du kan lyssna på den via länken nedan