Jireel släpper nya albumet MOTY

Kallar nya albumet för en nystart

Trots att Jireel endast är 22 år kan han i princip kallas för veteran på den svenska hiphopscenen med sina nu fem album. Idag släpper han nämligen skivan MOTY.

Det här året har Jireel lagt in ytterligare en växel med MOTY's första singel, "MANO", som idag har 14 miljoner streams. Just namnet MOTY har förknippats med Jireel sedan 2017 när han släppte singeln "Man of The Year". Han har minst sagt levt upp till sin slogan med ett flertal Grammis-, och P3 Guld-utmärkelser samt sina guld- och platinaskivor. Idag har Jireel gjort MOTY till sin egna etikett och hans fans kallas också för MOTY.

”Efter singeln jag släppte med den titeln började jag bli kallad för MOTY och det har också blivit så att alla mina fans kallar sig själva MOTY eftersom de är en del av hela grejen,” säger Jireel. 

På det nya albumet har Jireel samlat en stor variation av producenter - svenska, utländska, etablerade och oetablerade. Allt för att få ett helt nytt och unikt sound. KJ, Dylano, Humblebee (Internet Money), John Alexis och Nordik är alla inblandade i albumet. Han kallar MOTY för en nystart, då han har ett nytt skivbolag och ett nytt management.

"Det är väldigt spännande att visa vad de här unga förmågorna har för sound och idéer. De kommer alltid med något nytt och fräscht som man inte har hört tidigare. Hur jag har hittat dem? En del har jag sökt på i min mejl bland alla som skickar mig beats. Vissa har jag upptäckt via Instagram. Det här blir en nystart för mig på flera olika sätt. Musiken på nya skivan liknar inte heller något jag har gjort tidigare.”

Redan på albumets första spår "Pain baby" får man ett intryck på vad albumet kommer ha för tema - kärlek, svek, och vägen till att bli MOTY. Precis som under hela hans karriär skiftar Jireel mellan rap och sång, men denna gång med lite tyngre sound och teman om trasiga familjeförhållanden.

Tredje spåret på MOTY  "Vem är Jireel" handlar om Jireels uppväxt i Stockholmsförorten Rågsved. Jireel berättar att oavsett hur mycket (eller lite) han och hans vänner hade, delades allting på hälften - precis som i dag. Han reflekterar över att han hittat sig själv tack vare musiken och han hade inte vetat vem han var utan den. Jireel är även väl medveten om att folk måste riskera sitt liv för att "mätta magar" - och reflekterar över att det är en väg han riskerat att gå ifall han inte hittat musiken.

"Rågsved ett tufft område att växa upp i som liten. Man blev alltid testad: ’Okej, vad kan du?’, ’Vem är du?’. Man fick bevisa sig själv hela tiden. Det fanns också mycket kriminalitet i bakgrunden och jag har aldrig varit intresserad av sånt. Därför har jag jämt försökt hålla mig sysselsatt med annat.”

Skivans sjunde spår "Vem är Bianca", där han har med sig Cherrie, handlar om Jireels relation till kvinnor i kombination med hans artisteri. Han säger att det alltid börjar stadigt tills det "fuckas". Problemet ligger i att han lever ett liv som en rockstjärna och att hans liv kan vara svårt att förstå för den som inte befinner sig i samma sits. Många tjejer verkar ha svårt att lita på rapparens fartfyllda livsstil, men allt han vill är en chans.

Albumet innehåller också hitsinglarna "MANO" och "Winner" med stjärnskottet A36 som drar upp tempot i albumet. Spåren "No stress" och "Santorini" har influenser från afro-scenen och är två spår som vi definitivt kommer få höra på festerna i sommar. Tidigare i år släppte Jireel två versioner på hiten "MANO" - en med danska rapparen ICEKIID och en med norska rapparen Kamelen. Idag ger han oss ytterligare en version - en akustisk som blir albumets sista spår.

MOTY är inte ett typiskt "Jireel-album". Han hade kunnat släppa 10 låtar i stil med "MANO" och ridit på den vågen. Istället valde han en helt annan väg där han utmanar sig själv genom att blanda det folkliga med det tyngre, hiphop med afrobeats och låttexter där han berättar om relationer på ett helt nytt sätt.

Lyssna på Jireels nya album MOTY nedan.