SM-vinnaren Josef Alami stängs av – kritiserade landslagsledningen

Efter att ha säkrat sitt sjunde SM-guld kritiserade han förbundet i en intervju – "Jag ångrar att jag inte sa mer"

Vid 22-års ålder har Josef Alami redan sju SM-guld i taekwondo och har blivit en av landets absolut främsta utövare av kampsporten. Direkt efter det sjunde SM-guldet under den förra veckan talade Alami med SVT i en intervju, där han kritiserade landslagsledningen.

”Jag är ganska besviken på svensk taekwondo på sistone. Det behövs fler förebilder, som min storebror, som kan stå upp för en”, sa Josef Alami innan han fortsatte att kritisera landslaget.

Innan han avbröts i tv-sändningen kritiserade Alami bland annat även landslaget för att atleter behöver köpa egna landslagsdräkter och betala resor till tävlingar. Efter intervjun framgick det snabbt att landslagsledningen inte uppskattade Alamis kommentarer, då han nu stängts av från allt tävlingar i ett år.

I en efterföljande intervju med Sportbladet talar Alami ut om straffet, som han menar är orimligt. Han meddelar även att straffet har fått honom att överväga att avsluta sin karriär.

”Jag sa inte ens en promille av sanningen. Jag ångrar att jag inte sa mer”, säger Alami till Sportbladet.

Svenska Taekwondounionen har gått ut och svarat Alami med ett pressmeddelande, där de bland annat menar på att avstängningen inte bara berodde på hans ord i SVT-intervjun. De hävdar att han redan varnats i augusti 2023 för ”oacceptabelt beteende i landslagssammanhang”. I intervjun med Sportbladet motsäger sig Alami detta och menar på att han inte är ensam om att kritiken.

”Alla vet sanningen men ingen vill snacka om den öppet. Jag ser det som att jag gjorde de unga en tjänst”, säger han till Sportbladet.