Jul tillbaka med efterlängtade albumet "Extraterrestre"

Sommaren räddas med hjälp av dansant hip-hop

Om man tar en titt på det europeeiska rapplandksapet har vi två olika stilar som numera tagit över. På ena sidan har vi drill, och på den andra finner man det studsiga och sommriga ”Jul”-soundet. Marseille-rapparen började sin karriär för två decennier sedan, och har sedan dess pushat sin unika musikstil som få andra. Med 18 studioalbum och 10 mixtapes på solo-CV:t, gick fenomenet från en av det franska rap-gamets mest polariserande till mes älskade rappare.

Sitt igenkännbara sound har nu spridits världen över. Med respekt från rappare som Macky och A36, till remixes från 6ix9ine, är det idag svårt att hitta en sommarplaylist utan studsiga kicks, ljusa melodier, och womp-iga baslinjer. Idag är Jul tillbaka med det 20 spår-långa albumet Extraterrestre, som följer vinterns Indépendence.

Det finns dock en obestridlig maffighet med dagens skiva. Han har bland annat gått ut allt mer i media inför släppet, och förbereder dessutom sin koncert i Orange Vélodrome, hem till Olympique Marseille. Evenemanget har skjutits upp på grund av Covid-19 i två år och har nu sålt över 60 000 biljetter. Inför uppträdandet ska han dessutom ha tappat 15 kilo i förberedelse till den känslosamma upplevelsen.

Plattan består av 20 spår som ständigt reflerkterar rapparens flera musikaliska sidor. Den dansanta vibben är givetvis på plats och skiner som vanligt. På spår som ”J’éteins mon téléphone” gömmer han sig inte från att ge oss en inblick i sitt relativt reserverade liv. På refrängen berättar han om hur han stänger av telefonen, undviker galenskaper, och håller sig sann till den har är. Precis som på tidigare hits som fjolårets ”John”, kopplar han även sitt kändiskap med paranoia: ”J’sors d’chez moi, paranoïaque, j’suis toujours masqué”. Det blir till en riktig höjdpunkt där latinska gitarriff mixas med bounce och space:ade röst-samples.

Han paketerar gärna de somriga, oftast glada, melodierna med texter om sorg och dess botmedel. Ett perfekt exempel är ”J’ai le démon”, där soundets studs gömmer en mörkare story om svek, självmedicinering, och vänskap.

Givetvis finner man inte bara vemod på Extraterrestre. På härliga inslag som ”Ma Drogue”, återgår han till kärlekshistorier à la ”Tchikita” och ”Italia”. Detta fortsätter även på den oerhört dansanta ”Courtoisie”, där refrängens andra del fylls med ”Ole ole ole”, och gör det lite extra svårt att sitta still.

Trots plattans längd finner vi endast två gäster på albumet, Houari och Moubarak, som båda kommer in på ”1 fois mais pas 2”. Marseille-kemin bland södra frankrikes rapp-elit har sedan superskivan 13 Organisé cementerats, men visas än en gång på det härliga spåret. Faktum att Houari skapat musik med Jul sedan 2002 gör upplevelsen allt mer speciell. Produktionen samt refrängen ger lyssnaren tydliga nordafrikanska vibbar med dess saktare BPM, trummor, och blåsintrument. Det hela flyer på med smak, gung, och än en gång: kemi.

Precis som i tidigare album finner vi dock även en del spår som helt och hållet släpper det melodiska och dansanta. På dessa passar Jul på att visa upp sina fantasitska rappfärdigheter med snabba flows, vassa bars, och nonchalant leverans. ”Ténébreux” är en perfekt introduktion till den sidan för nykomlingar. Studsen är kvar, men den melodiska sången förvandlas till hungriga dissar och uppmaningar. Som tidigare nämnts förvånades fans tidigare i år när amerikanska 6ix9ine till synes remixade 13 Organisé’s smash-hit ”Bande Organisée” i en snippet på Instagram. Hittills har information om remixen varit oerhört knapp – men på plattans fjärde spår får vi en snabb uppdatering från Jul. Han meddelar att han inte co-signar 6ix9ine’s handlingar trots sin glädje över låtens internationella respekt. Troligtvis syftar fransosen på ”GUMMO”-rapparens upmärksammade rättfalls 2018.

Extraterrestre finner man en mix som garanterat passar alla. Vare sig man diggar old-school, cloud-rap, eller rapparens hemmagjorda dansanta sound, lär plattan utan tvekan ha något för dig . För oss fans av Jul’s musikalitet i dess helhet, blir sommarens släpp en riktig gobit. Det som står klart är i varje fall att sommarens soliga dagar än en gång är räddade.

Ikväll, den 3e juni, melan 19:00 och 22:00 kommer skivans 20 inslag få var sin musikvideo. Dessa 20 videor kommer efter bara fyra timmar sedan tas ner från sidan för att därefter lottas ut i form av NFTs till 20 lyckliga fans. Ägarna kommer även få tal del av diverse förmåner så som att få plattans framtida guld- eller platinacertifikat hemskickade och rabatter på Jul’s webbshop. Tre av dessa vinnare kommer dessutom få ta del till videons rättigheter samt dess vinster. Fortfarande osäker på vad NFTs ’r för något? Spana då in vår guide till NFTs!

Lyssna på Extraterrestre nedan!