Foto: "Kai Cenat Shuts Down New York City" via Youtube / Skärmavbild

Kai Cenat arresterad för upplopp i New York – Detta har hänt

En av världens största streamers besökte Union Square under fredagen för en giveaway & meet-up, nu åtalas han för urspårningen

21-årige Kai Cenat har på bara några år blivit den mest streamern med flest prenumeranter på hela plattformen Twitch. Hans streams där han spelar spel, reagerar på andra videos eller har med kändisar har gjort honom till en viral sensation i stil med iShowSpeed och liknande kreatörer.  Nu är han dock arresterad och åtalad för att ha startat ett upplopp i New York, då en give-away spårade ur.

Tidigare under veckan sa Cenat i en stream att han skulle ge bort "PlayStation 5, mikrofoner, tangentbord, webbkameror, spelstolar, hörlurar och presentkort från en lastbil" på fredagen den 4:e augusti. Detta resulterade i att tusentals fans överbefolkade hela Union Square för att få tag på gåvorna.

https://twitter.com/wantedbythehoes/status/1687560997081317377?s=20

Även om Cenat meddelade att evenemanget skulle börja runt kl. 16.00 hade tusentals redan stormat platsen vid kl. 15.00. När streamern väl dök upp blev folkmassan kaosartad och på Twitter syntes videos där människor klättrade upp på Cenats (och helt vanliga människors) bilar, förstörde omgivningen och bröt sig in på en byggarbetsplats. Stadens poliskår, NYPD, aktiverade en "nivå 4"-respons vilket innebar att över 1 000 poliser kallades in för att få folkmassan under kontroll.

"Detta visar på kraften i sociala medier och faran med sociala medier. Vi övervakar sociala medier. När jag kommer tillbaka senare i kväll kommer jag att ha en efterhandskonstruktion för att fastställa exakt vilka våra steg var. Vi kan inte tillåta att detta händer igen i framtiden", sa polischefen Jeffrey Maddrey till CBS.

Kaoset orsakade att flera tunnelbaneförseningar infördes, eftersom NYPD bad individer att undvika området. Nyhetsbolaget NBC New York rapporterade även att ett antal mindre skador ska ha anmälts till lokala sjukhus, varav en 17-åring ska ha skadats mer allvarligt av fyrverkerier.

Polisen bekräftade på fredagskvällen till CBS att Cenat kommer att åtalas för minst två fall av anstiftan till upplopp och olaglig sammankomst, tillsammans med några andra åtalspunkter. Vad det sammanlagda straffet för åtalen skulle kunna bli är ännu oklart, men anstiftan till upplopp kan leda till mer än ett års fängelsestraff.

Cenat har fått stöd på Twitter från några av hiphop-världens största, inklusive Offset och NLE Choppa. Flera har argumenterat för att hans arrest inte är rättfärdigad, men som rapporterat av CBS skedde sammankomsten helt utan tillstånd från varken New Yorks polis eller andra myndigheter. Håll koll på dopest.se då situationen utvecklas löpande.