Kinesiskt zoo misstänks klä ut människor till björnar

Diskussioner har gått varma på sociala medier sedan en video från Hangzhou gått viral, men är den på riktigt?

Rykteshjulen på sociala medier har gått varma under det senaste dygnen efter ett kinesiskt zoo anklagas för att ha fake-björnar, som i själva verket är utklädda människor. Det hela började på måndagen efter att ett foto som publicerats av Hangzhou Zoo i östra Kina visade en malaysisk solbjörn som stod på sina bakben och rörde sig väldigt människolikt, med veck i ryggen som såg ut som en kostym.

Videos följde därefter och flera virala inlägg på Twitter (X), Facebook & Instagram har ifrågasatt björnens äkthet, vilka nu fått svar på tal från Hangzhou Zoo. Enligt AP har zoot och lokaltidningen Hangzhou Daily nu gått ut och förnekat anklagelserna och även ordnat besök för reportrar för att bevisa björnarnas äkthet.

"Vissa människor tror att jag står som en person. Det verkar som om ni inte förstår mig särskilt bra", skriver Hangzhou Zoo, i ett inlägg från björnens synvinkel.

Malaysiska solbjörnar är ungefär lika stora som större hundraser (S:t Bernard, Grehound etc.) och är i snitt runt 1,3 meter långa på bakbenen, jämfört med grizzlybjörnar och andra arter som kan bli upp mot 2,8 meter. Det finns även äldre videos på Youtube som förklarar samma egenskaper.

Däremot har andra kinesiska djurparker har anklagats genom åren för att ha försökt sälja hundar som målats för att se ut som vargar eller afrikanska katter, samt åsnor som målats för att se ut som zebror. Du kan spana in videon på solbjörnen här ovan och avgöra dess äkthet själv!