Kylian Mbappé till det franska folket: "Rösta inte på extremister"

Real Madrids nya stjärna gjorde något ovanligt under en presskonferens i EM – backar lagkamraten Marcus Thuram

Frankrikes superstjärna Kylian Mbappé har varit fotbollsvärldens kanske allra mest omtalade person under de senaste veckorna. Inför den sista omgången av den franska ligan avslöjade anfallaren att han lämnar sitt Paris Saint-Germain för att ansluta till regerande Champions League-mästarna Real Madrid, ett besked som bekräftades av klubben strax innan förberedelserna för EM i Tyskland.

I en presskonferens inför lagets första match i turneringen mot Österrike på måndagen tog landslagets stora stjärna tillfället i akt och uttryckte sin åsikt om den politiska situationen i landet, en ovanlighet för fotbollsstjärnor. Franska medier rapporterar att Mbappé uppmanade unga att vara vaksamma på den ökade högerextremismen i Frankrike inför landets stundande val.

”I dag kan vi alla se att extremisterna är mycket nära att vinna makten och vi har möjlighet att välja vårt lands framtid. Det är därför jag uppmanar alla ungdomar att gå ut och rösta, för att verkligen vara medvetna om situationens betydelse”, säger han.

Han konstaterade även att ”landet behöver identifiera sig med värden som mångfald och tolerans” och på frågor om fotbollen och politiken påverkar varandra svarade han bestämt nej. Uttalande kommer strax efter att Marine Le Pen och hennes parti National Rally tog en stor vinst under det senaste EU-valet.

Mbappé följde upp på kommentarer från lagkamraten Marcus Thuram, som tidigare under helgen kritiserades för att ha tagit ställning mot National Rally under en presskonferens. Mbappé själv nämnde dock aldrig partiet under sin konferens.