Lamine Yamal: Vem är Spaniens 16-årige stjärna?

Den yngste spelaren och målskytten genom tiderna i EM – här är allt du behöver veta om Barcelonas underbarn

Spanien och FC Barcelonas ytter Lamine Yamal är speciell, det råder det inga tvivel om. Vi har tidigare rapporterat att Lamine slagit rekord som EM:s yngste spelare någonsin och när han nätade ett drömmål mot Frankrike i semifinalen blev han även den yngste målskytten någonsin i turneringen.

Vi har samlat allt du behöver veta om supertalangen, från uppväxten till rekorden.

Hur gammal är Lamine Yamal?

Lamine Yamal Nasraoui Ebana föddes den 13 juli 2007, han var alltså 16 år gammal när EM 2024 påbörjades och fyller 17 år lördagen den 13 juli, en dag innan finalen.

Vart är Lamine Yamal ifrån?

Lamine föddes i den lilla staden Esplugues de Llobregat, strax utanför Barcelona. Under sina första sju år i livet flyttade familjen runt i Katalonien mellan andra mindre städer som Granollers och Mataró. Vid sju års ålder upptäcktes dock Lamines talang av scouter och han blev en del av FC Barcelonas legendariska akademi La Masia. Enligt AS är det Barcas scout Isidre Gil som upptäckte honom, samma scout som upptäckte den nyligen Chelsea-signade Marc Guiu.

Pappa Mounir har rötter i Morocco och mamma Sheila har rötter i Ekvatorialguinea, men de träffades i Spanien där både Yamal och hans syskon är födda. Nyligen dök bilder upp på Lamine som spädbarn tillsammans med sina föräldrar och en tonårig Lionel Messi, en nästan profetisk händelse då Yamal nu påbörjar en liknande resa i Barca som argentinaren.

Foto: Mounir Yamal

När debuterade Lamine Yamal?

Den 29 april 2023 blev Lamine Yamal den yngsta spelaren någonsin att representera FC Barcelona i en ligamatch när hoppade in en La Liga-match mot Real Betis. Då var han bara 15 år, 9 månader och 16 dagar gammal, ett rekord som stått sig sedan 1922 (!). Säsongen därpå fick han sin första start för klubben mot Cádiz och matchen efter mot Villareal blev han utsedd till matchens lirare, en bedrift som cementerade den knappt 16 år fyllda yttern som världens mest spännande talang.

Den spanska a-lagsdebuten skulle inte dröja mycket längre. Den 8 september 2023 gjorde Lamine sin debut i en EM-kvalmatch mot Cypern och gjorde även mål i den 74:e minuten när Spanien vann med hela 7-1-seger. Då var han 16 år och 57 dagar, vilket placerade honom som den yngste spelaren och målskytten någonsin för Spanien. Dessa två rekord hölls av Barcelona-lagkramraten Gavi höll sedan den 6 oktober 2021, då han debuterade vid 17 år och 62 dagars ålder, samt gjorde mål den 5 juni 2022 vid 17 år och 304 dagars ålder.

Vad betyder Lamine Yamals målgest?

Enda sedan han gjorde sitt första mål har Lamine Yamal gjort en målgest där han håller upp fingrarna för att forma ”304”. Siffrorna är de tre sista i postnumret för Mataró (08304) där Yamal spenderade delar av sin barndom. Det är även där hans farbror Abdul bor och driver ett arabiskt bageri, som nu har en målning av Lamine på framsidan.

Vad är Lamine Yamals spelstil?

Lamine Yamal trivs som allra bäst på högerkanten, helst i en roll där han får vika in mot mitten och bli en kreativ motor för anfallen. Han kan dock även spela på vänsterkanten eller som en släpande central anfallare om det behövs, något han gjort i åtta respektive en match för Barca under sin karriär.

Han är naturligt vänsterfotad och lutar sig mycket på att spela med den foten, då han inte är i närheten lika stark med sin höger. Detta är en av få svagheter med hans spel som pekats ut, även om den vägs upp av hans enorma snabbhet och rörlighet vilket sällan sätter honom i positioner där han inte får bollen tills in vänster.

Har Lamine Yamal en sponsor-deal?

Sedan februari 2024 har Lamien Yamal en deal med adidas, vilket de avslöjade på sin blogg och med en reklamkampanj i samma veva. Lamine bär skorna adidas X Crazyfast Leo Messi ‘Spark Gen10s under EM och har även gjort det under säsongen 2023/2024 med Barcelona.

Det gör honom till en av de yngsta fotbollsproffsen någonsin att kontrakteras med en stor skotillverkare. Det är dock flera som har varit yngre, bland annat den amerikanska talangen Freddy Adu som signade ett miljonkontrakt med Nike 2003, då han var 13 år gammal, innan han blev proffs i MLS året därpå.

Foto: adidas Football

Vilka rekord har Lamine Yamal slagit?

Efter det otroliga målet mot Frankrike i semifinalen av EM 2024 slog Lamine Yamal en rad nya rekord, vilket inkluderade att bli den yngsta målskytten någonsin i EM, den yngsta spelaren att vinna matchens lirare i EM och mycket mer. Här är alla rekord han slagit hittills i karriären:

• Den yngsta spelaren som någonsin spelat i EM.

• Den yngsta spelaren som någonsin gjort mål i EM.

• Den yngsta spelaren som någonsin gjort en assist i EM.

• Den yngsta spelaren att bli utsedd till ”matchens lirare” i EM.

• Den yngsta spelaren som någonsin spelat i El Clásico (Barcelona vs Real Madrid)

• Den yngsta spelaren som någonsin gjort mål i en La Liga-match.

• Den yngsta spelaren som någonsin gjort en assist i FC Barcelona.

• Den yngsta spelaren någonsin som nått 50 officiella matcher i FC Barcelona.

• Den yngsta spelaren någonsin som har spelat i slutspelet av Champions League.

• Den yngsta spelaren någonsin som har gjort två mål under en match i La Ligas historia.

• Den yngsta spelaren någonsin som kommit på topp tre i utmärkelsen Golden Boy för årets unga spelare (2023).