Leslie Tay gör albumdebut med "Vilja & Tålamod"

Gästinhopp, singelsläpp och dokumentär ... Äntligen är Leslies Tays debutalbum här!

Skåne-rapparen Leslie Tay har haft en minst sagt intensiv musikvår. Leslie som är uppväxt i Malmö, men numera bor i Stockholm, har under årets första månader hunnit gästa artister som Fricky, Oscar Zia och Molly Sandén. Dessutom är han aktuell med dokumentären Leslie brinner, regisserad av Stefan Berg.

Gästas av Ghanaartisten Stonebwoy

Leslie har tidigare samarbetat med artister som Timbuktu, Cherrie och Unge Ferrari. 2015 släpptes hans debut-EP 12 år, och på SoundCloud under hans skivbolag YouMeh finns projektet Skisser & SMS 2. Sedan dess har han släppt ett antal singlar, men även skrivit musik åt andra stora artister. I år är det dock Leslies tur att skina. Under 2018 har han nämligen teasat sitt kommande debutalbum Vilja & Tålamod.

”Dessa tolv låtar är jag som sparkar upp dörren in till mitt liv på vid gavel. Det är ett kvitto på hur hårt jobb, talang, vilja och tålamod kan slipa diamanter”, skriver Leslie på sin Instagram. 

Vilja & Tålamod innehåller flera lugna, så kallade ”bedroom tracks”, och har ett sensuellt RnB/OVO-sound. Tidigare under veckan avslöjade Leslie albumets låtlista och omslag, vilket tycks vara inspirerat av Blood Orange Freetown Sound. På albumet, som består av 12 spår, hörs gästinhopp från Syster Sol och den Ghanabaserade artisten Stonebwoy på låten ”Stjärntecken”. Med det nya albumet vill han ta svensk musik till nästa nivå. 

”I Sverige har vi varit på framkant med att exportera musik, men de senaste fem åren har vi börjat uppskatta vårt språk genom musiken lite mer. Och det kan bara komma mer utav det om man bjuder in andra till att samarbeta”, säger han i en intervju med Metro.

Leslie har ett unikt sound som skiljer sig från många andra rappare i dag. Med debutalbumet Vilja & Tålamod bevisar artisten och låtskrivaren att han hör hemma på toppen av den svenska hiphop -samt r’n’b-scenen. Det är ingen slump att Leslie är hjärnan bakom så många hits i Sverige. Detta lär inte vara det sista vi hör från rapparen, debutalbumet är bara startskottet. Under tonåren spelades dokumentären Leslie – Killen som kommer att glänsa in. Nu, 10 år senare, glänser Leslie och vi hoppas att han fortsätter ta svensk musik till nya höjder.

Streama hela albumet nedan.

Skribent: Lo Salmson// @losalmson