Lista på modehus som är Black-Owned 

Stötta rörelsen genom att stötta kreatörer

Den 25 maj 2020 mördades en obeväpnad svart man vid namn George Floyd i samband med ett våldsamt och brutalt polisingripande i Minneapolis, USA. Under de senaste dagarna har demonstranter i hela världen samlats för att protestera mot polisbrutalitet och stötta kampen mot rasism, våld och strukturella förtryck.

För att aktivt kämpa mot rasism har du ett personligt ansvar att inte vara tyst. Du kan hålla dig själv, dina vänner och din familj informerade om den rasism och det förtryck som existerar i dagens samhälle. Du kan även skriva på namninsamlingar, delta i demonstrationer och fortsätta kämpa mot rasism och förtryck genom att aktivt hålla dig informerad, uppdaterad och påläst. Här kan du läsa mer om hur du kan bidra för att stötta kampen mot rasism.

Tyvärr framkommer rasism allt för ofta även inom modeindustrin. Många vita designers och modehus har till exempel gynnats och dragit in stora summor på att appropriera svart kultur. För att motverka modeindustrins rasism har vi som konsumenter bland annat en skyldighet till att stötta företag och verksamheter som ägs av svarta talanger och entrepenörer. Inom modeindustrin finns det ett helt hav av svarta designers och modehus som är black-owned, som ofta inte får den uppmärksamhet de förtjänar. Här är en lista på modehus som du kan stötta och investera i.

Mowalola, av Mowalola Ogunlesi

@mowalola 

Mowalola Ogunlesi är en 24-årig, Londonbaserad modedesigner. Som 12-åring flyttade hon från Lagos, Nigeria till London där hon sedan kom att studera på en av världens mest kända modeskolor, Central Saint Martins. Hon gick ut med en BA-examen i Fashion Design, och ett år in i sin MA-utbildning valde hon att hoppa av för att satsa på sitt eget varumärke – Mowalola. 

Den 24-åriga designern är känd för sina “sexy Lagos Petrol Heads”-inspirerade kollektioner, som hon själv beskriver dem. Hennes verk visar tydliga referenser till 70- och 80-talets nigerianska rockkultur, där hon bland annat experimenterar mycket med läder, tryck och pvc-tyg. Mowalola Ogunlesi är även känd för att använda politiska statements genom sina verk då vi ofta får se viktiga samhällsfrågor som polisbrutalitet, rasism, könsnormer och könsneutralitet lyftas upp i hennes kollektioner. 

Bild: Roxy Lee

 

Selam Fessahaye, av Selam Fessahaye

@zelamfezzahaye 

Selam Fessahaye är en svensk 36-årig designer som har tagit modevärlden med en storm de senaste åren. 

Designern skapar magi i hennes volymiösa, glamourösa och oversized verk bestående av framförallt klänningar och tailoring i form av kostymer och militärinspirerade plagg. Fessahaye experimenterar ofta med material som pvc, tyll och mesh och stora paljetter för att skapa olika former och silhuetter. De stora fluffiga tyll-klänningarna har kommit att bli en “signature Fessahaye design”, tillsammans med de oversized militärinspirerade kostymerna och jackorna. Hennes designs har vi bland annat setts på stjärnor som Sabina Ddumba, Seinabo Sey, Supermodellen Alton Mason och även på kronprinsessan Victoria. 

Bild: Damernas värld

 

Telfar, av Telfar Clemens

@telfarglobal 

Telfar Clemens är en 35-årig New York-baserad modedesigner som är känd för sitt unisex och könsneutrala varumärke Telfar, som grundades 2005. Sedan varumärket skapades har Clemens namn blivit stort i modeindustrin, mycket tack vare hans förmåga att utmana könsnormer och andra normer inom framförallt menswear-världen. 

Telfar beskrivs ofta som ett varumärke som kombinerar funktionalitet med “a cool sensibility” där designern är känd för sitt kreativa sätt att omvandla sportswear till lyx, samtidigt som han ofta experimenterar med olika former av “cuts” och “layering” för att skapa unika silhuetter och former. Varumärket har blivit omtalat för deras välkända tote-väska med varumärkets logga på, som har blivit en stor trend. 

Bild: Elliott Jerome Brown Jr. 

 

LaQuan Smith, av LaQuan Smith

@laquan_smith

LaQuan Smith är en 31-årig designer baserad i New York. Smith grundade sitt varumärke när han var 21 år, och sedan varumärkets “formella” debut 2013 har vi sett honom på Forbes “30 under 30”-lista, samt sett världsstjärnor som Beyonce, Rihanna och Lady Gaga bära hans verk. 

Designern har kommit att bli känd för sitt enkla och avslappnade sätt att skapa lyx och glamour. Dominatrix-inspirerade catsuits, bodysuits och klänningar i alltifrån djurmönstrat meshmaterial till kroppskramande latex och pvc förekommer ofta i Smiths kollektioner. Han har ett unikt sätt att experimentera med tyger som mesh, velvet och latex för att skapa olika silhuetter. 

Bild: Courtesy of Moet

 

Pyer Moss, av Kerby Jean-raymond

@pyermoss / @kerbito 

Kerby Jean-Raymond är en 32-årig New York-baserad modedesigner, CFDA/Vogue Fashion Fund Award-vinnare och även grundare av varumärket Pyer Moss från 2013. 

Han är känd för att kombinera mode och runway med storytelling, aktivism och teater. ”We are 80% about storytelling and 20% product” berättar han i en intervju med CNN. Genom sin kreativitet och sina färgglada, lyxiga och avslappnande designs – tillsammans med storytelling och teater, lyfter Kerby Jean-Raymond och Pyer Moss viktiga samhällsfrågor till modescenen.

Bild: Craig McDean

 

Ytterligare black-owned modehus/designers

@bridgetawosika

@vivendii

@cushnie

@walesbonner

@sindiskhumalo

@brothervellies

@fenty

@hanifaofficial

@lukhanymdingi

@mateonewyork

@kennethize

@orangecultureng

@bobbydaynyc

@thebemgugu

@christopherjohnrogers

@botter_paris

@fearofgod

@murderbravado

@ourmotherlan

@rich_mnsi

@fenoel

@wizzolx

@debleudazzled

@mattebrand

@hymnestudio

@neoncowboys

@supervsn

@keepgoingkid

@3paradis