Foto: Atlantic / Pressbild

Lizzo stämd för sexuella trakasserier

Världsstjärnan anklagas av flertalet dansare för att ha degraderat, mobbat & tvingat anställda till sexuella situationer

Den 35-åriga världsstjärnan Melissa Viviane Jefferson, mer känd som Lizzo, har på senare år blivit en av de mest streamade artisterna i USA genom hits som "About Damn Time" & "2 Be Loved (Am I Ready)". Genom sina starka uttalandet om kroppspositivism och stöd för LGBTQ+ har hon dessutom blivit en ikon för artisters aktivism. Tidigare i somras besökte hon även Lollapalooza i Stockholm för sin första Sverigespelning någonsin.

Nu kommer dock nyheten att stjärnan stämts av tre tidigare dansare, som jobbade med henne under 2021. De hävdar att Lizzo samt hennes team utsatte både dem och andra för sexuella, religiösa och rasistiska trakasserier, diskriminering på grund av funktionshinder, misshandel och olaga frihetsberövande. Bland annat ska sångerskan ha degraderat dansarna för deras form, konstant delgivit explicita detaljer om sitt sexliv och vid ett tillfälle tvingat dem att sexuellt interagera med strippor i Amsterdam.

"Det häpnadsväckande i hur Lizzo och hennes ledningsgrupp behandlade sina artister verkar gå emot allt Lizzo står för offentligt, medan hon privat viktskämmer sina dansare och förnedrar dem på sätt som inte bara är olagliga utan absolut demoraliserande", säger dansarnas advokat Ron Zambrano till NBC.

Utöver detta ska de inte ha betalats under vilotid mellan turnédatum, Lizzo ska ha försökt aggressivt "vinna över" dem till sin religiösa tro och mot deras vilja offentligt delgivit att en av dansarna är oskuld, vilket personen i fråga som kallas "Ms.Davis" upplevde som grovt integritetskränkande.

Varken Lizzo eller hennes team har uttalat sig om anklagelserna ännu.