LG guidar till hur du optimerar TV-ljudet hemma

Hitta rätt i ljudjungeln, vare sig det handlar om en komplett hemmabio-upplevelse eller en avslappnad TV-kväll

I de flesta svenska hem finner vi numera ett veritabelt underhållningscenter som byggts kring en modern TV. Hit strömmas med enkelhet film, serier och till och med musik – men i takt med att TV-apparaterna krymper på djupet växer behovet av att komplettera med ett separat ljudsystem. Erik Svalberg, produktexpert på LG Nordic har därför tagit fram en guide på hur man optimerar sin ljudupplevelse på hemmaplan.

Den kräsne mediakonsumenten är säkert bekant med fenomenet: ljudvågor framställs med hjälp av högtalarelement som flyttar luft. Om högtalarna monteras i trånga utrymmen, utan tillgång till luftvolymer att tala om, kommer ljudupplevelsen helt enkelt begränsas av fysikens lagar. Detta till trots erbjuder moderna TV-apparater bra ljud för den som inte har samma audiofilambitioner i TV-soffan.

En illustration av hur olika ljudanläggningar fyller ett rum. Foto: LG

Den som söker något extra i ljudväg har istället två olika vägar att gå: En soundbar (ibland kallad ljudlimpa) eller ett dedikerat hemmabiosystem. Båda lösningarna, de absolut enklaste varianterna undantagna, ger ett tydligt lyft från TV:ns inbyggda högtalare. Båda lösningarna erbjuder också surroundljud med alla möjliga sorters flerkanalskonfigurationer, ofta med stöd för tekniker likt ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X.

Soundbars kännetecknas kanske främst av sin slimmade design och hur enkla de är att koppla in. En strömkabel och en HDMI-kabel över TV:n är ofta allt som behövs – även om trådlösa varianter börjar titta fram. De huserar ofta drygt ett tiotal högtalarelement som pekar åt olika håll och behöver ofta kopplas in i själva TV:n direkt eller via adapters. LG själva lägger mycket fokus på smidigheten genom LG SoundBar SC9S som kan monteras direkt på en OLED-TV ur bolagets C-serie med det så kallade ”WOW-fästet”, oavsett om TV:n monteras på stativ eller vägg.

Genom att studsa ljudet till åskådaren via väggar och tak skapar en soundbar en omslutande ljudbild, men resultatet varierar med rummet och för bästa basmuller krävs generellt en extra subbas. För bästa resultat överlag är det alltså viktigt hur ditt rum ser ut. Även om du inte alltid kan ha  tv + ljudanläggningen central i rummet kan en tumregel vara att de bör placeras i hyfsat öppna ytor.

Hur ett hemmabiosystem kan ge omslutande ljud. Foto: LG

Hemmabiopaketen har i många fall ersatts av soundbar-lösningar som ibland även säljs med extra bakhögtalare för att kunna ge en äkta 360-gradig ljudbild. Samtidigt kan användare med en hemmabio i teorin lyxa till det med hur stora och extravaganta högtalare som helst. Till detta krävs en receiver, önskat antal högtalare, kablar till samtliga högtalare och en eller flera subbasar. Detta kan snabbt bli en väldigt kostsam lösning som tar upp stor plats, men avkastningen är att varje parameter kan finjusteras eller bytas ut efter smak och den absoluta toppkvaliteten (för ditt rum) kan därmed uppnås.

Kort sammanfattat kan fördelar och nackdelar med de tre tillvägagångssätten delas upp så här:

TV-Högtalare

Fördelar:
1. Integrerad design: Ingen extra utrustning behövs – allt är snyggt inbyggt i TV:n.

2. Kostnadseffektivitet: Det bara fungerar – inga ytterligare investeringar krävs.

3. Enkelhet: Inga komplexa inställningar eller installationer – allt är redan installerat.

Nackdelar:
1. Begränsad ljudkvalitet: Producerar generellt ett tunnare ljud med begränsat ljudtryck.

2. Ingen surroundeffekt: Ljudet kommer ofrånkomligen rakt ifrån TV:n där högtalarna är monterade.

3. Begränsad anpassningsbarhet: Förmågan att ställa in ljudet efter personliga preferenser begränsas av högtalarnas placering och storlek.

Soundbars

Fördelar:
1. Kompakt utförande: Tar betydligt mindre plats än ett dedikerat hemmabiosystem

2. Hög ljudkvalitet: Bättre än TV-högtalare, ofta med tillhörande eller inbyggd subwoofer.

3. Enkel installation: Ansluts generellt till TV med en enda kabel – eller rentav trådlöst. Lätt att byta plats på, vare sig du flyttar eller bara möblerar om.

Nackdelar:
1. Begränsad surroundeffekt: “Simulerar” surroundljud med hjälp av rummets förutsättningar – kan variera kraftigt med möblemang och planlösning.

2. Varierande kvalitet: Stor variation i ljud- och byggkvalitet mellan olika modeller och märken.

3. Kan kräva extra utrustning: För bästa möjliga upplevelse kan en separat subbas och/eller bakre högtalare behövas.

Dedikerad hemmabioanläggning

Fördelar:
1. Maximal ljudkvalitet: Fullt omslutande ljud med separation för varje ljudkanal – med möjlighet till äkta surround.

2. Hög anpassningsbarhet: Möjlighet att anpassa ljudet genom val av högtalare och komponenter.

3. Bio-lik upplevelse: Ger en autentisk bioupplevelse i hemmet.

Nackdelar:
1. Större platsbehov: Kräver betydligt mer utrymme för installation och placering av högtalare.

2. Komplex installation: Kräver mer kunskap och tid för korrekt installation och finjustering. Svårt att flytta runt, speciellt om du gömt kablar i kanaler eller lister.

3. Högre kostnad: Oftast en betydligt dyrare lösning än andra alternativ.