Varför är ‘Lupin’ en av Netflix mest lyckade tv-serier någonsin?

Enligt Netflix kommer Del:2 av Lupin “later this year”

Det franska kriminaldramat Lupin som hade premiär den 8 januari i år, har redan blivit Netflix senaste tittarsuccé. Enligt uppgifter från Business Insider är den en av streaming-jättens mest lyckade serier någonsin. Den beräknas ses av så många som 70 miljoner hushåll världen över, under de första 28 dagarna sedan releasen. Därmed blir det den näst största Netflix-originalserie efter The Witcher. Tvekar du fortfarande på om den verkligen är sevärd, eller behöver du bara en lite knuff över kanten? Vi har sträckkollat Del:1 av Lupin, och berättar varför vi tror att serien blivit en sådan succé. 

 

“Det här är historien om en tjuv, men inte vilken tjuv som helst. Det första man måste veta om Lupin är att ingen vet vem han verkligen är. Kanske har du stött på honom. Låt oss inte gå händelserna i förväg. Vi börjar från början.” 

 

I tv-serien Lupin får tittaren följa huvudkaraktären Assane Diop som spelas av Omar Sy, som bland annat känns igen från filmen En oväntad vänskap. Genom fem avsnitt får vi följa med på ett äventyr genom ett modernt Paris. Som barn lever Assane tillsammans med sin ensamstående pappa, som arbetar åt den rika överklassfamiljen Pellegrini. En dag anklagas fadern för att ha stulit ett dyrbart pärlhalsband - “The Queen’s Necklace” / “Le Collier de la reine”. Händelsen vänder uppochner på tillvaron för både honom och Assane, och familjen splittras. En dag finner Assane en bok som pappan tillägnat honom. En bok om gentlemannatjuven Arséne Lupin som är en fiktiv karaktär framtagen av den franska novellförfattaren Maurice Leblanc år 1905. 

25 år senare dyker det försvunna pärlhalsbandet plötsligt upp igen. Styrd av längtan efter att hämnas sin far och inspirerad av Arséne Lupin, planerar Assane en kupp. Men det hela slutar inte riktigt som han tänkt sig. Han är nämligen inte den enda som känner till gentlemannatjuven Arséne Lupin … 

Tillhör du en av de som redan kollat klart Lupin? Då har vi den glädjande nyheten att fortsättningen kommer tidigare än väntat. De första fem avsnitten har beskrivits som Del:1 eftersom den första säsongen delats upp i två delar. Enligt Netflix kommer Del:2 “later this year”. 

Den perfekta binge-serien

Om en inte hakar upp sig för mycket på detaljer, eller att allt ska vara trovärdigt, logiskt eller fysiskt möjligt - är Lupin det perfekta kriminaldramat. Snarare än en verklighetsskildring är serien, precis som i böckerna om Arséne Lupin, ett sagolikt äventyr där huvudkaraktären tycks ha ett nästintill övernaturligt flöde av händelser som går hans väg. Att Del:1 består av endast fem avsnitt är även det ett smart drag som utan tvekan bidragit till att serien blivit en sådan tittarsuccé. Handlingen är enkel att följa med i och bidrar med en precis lagom mängd hjärngympa för att vara som gjord att binge-watch. Vi får följa en säsong som drivs av orättvisa, familjeintriger och korrupta poliser. Dessutom lyckas de beröra ämnen som rasism och klasskillnader. När det är Assane mot resten av världen är det svårt att inte ta hans parti och han blir snabbt en omtyckt karaktär - likt någon slags superhjälte. 

Något för alla sneakerheads

En annan bakomliggande faktor till att Lupin blivit en favorit, är att den har något element som passar alla. För den som gillar hjärngympa finns spännande koder och anagram. Vi får ett kriminaldrama med komplicerade relationer, humoristiska inslag och action. Det finns till och med något för streetwear-fantaster. Vid flera tillfällen syns huvudkaraktären Assane bära Jordans, samt Nike-brandade kläder. Även om skådespelaren Omar Sy själv tycks ha ett stor intresse för skor, baserat på bilderna på hans Instagram, lär det även ha påverkats av Netflix pågående deal med Nike. Därför är det förmodligen ingen slump att vi ser Assane på äventyr genom Paris gator, bärandes silhuetter som: Air Jordan 1 Fearless, Jordan 1 Mid Lakers Top 3, Air Jordan 1 Mid Yellow Toe samt Air Force 1 Black. Dessutom skymtar Air Jordan 1 Off-White samt Jordan Spizike 3m.

Om du inte redan sett Lupin, hittar du serien på Netflix nu! För dig som redan kollat hela serien - lär du inte behöva vänta länge på Del:2!