Madi Banja reflekterar över samhället på EP:n ’HUNGER’

”När dom andra faller då står Banja kvar”

Under årets gång har Madi Banja byggt upp en olidlig spänningen inför hans EP HUNGER. Efter att ha gett lyssnarna mersmak med singlar som "Domino" och "JJC" är projektet äntligen här. HUNGER består av totalt fem spår, varav tre är helt nya. Han har jobbat tillsammans med den nära vännen och producenten Vito Grasso. Tillsammans skapar de en unik och skimrande ljudbild. EP:n ges ut via Sony Music Sweden.

Madi Banja har alltid haft en utstickande stil och röst som präglat hans sound. Han har format en hel generation och är nästintill omöjlig att jämföra med någon annan på den svenska scenen. Det nya projektet HUNGER är en verklighetsskildring, sedd ur Banjas ögon. Han reflekterar över världen omkring honom.

"Med 'Hunger' vill jag återspegla det som jag ser och det som pågår runt om i världen. Alla fem spåren på EP:n är länkade till saker som pågår just nu i samgäller." säger Madi Banja om EP:n.

Det inledande spåret "Westside" är en nostalgisk låt som tar lyssnaren från Serekunda, Gambia till Dalen, Stockholm. Han sjunger om det förflutna, men spanar också in i framtiden. Han berättar om det vi blundar för och det vi inte kan se. "Man säger att the good die young / Med the real motherfuckers dom lever forever" rappar Banja. "Ambition som en hund" diskuterar liv och död, och kan nästan ses som en bön till alla de som saknas. Den tidigare släppta "Domino" är en politisk singel om att bryta samhällets rasistiska strukturer ur en svart mans perspektiv. Även den följande "JJC" tar upp djupa teman om att hålla huvudet starkt genom tuffa tider. Han har själv en historia av att ha funnit musiken i en av de hårdaste perioderna i hans liv. På sätt och vis blev det hans välsignelsen.

Avslutningsvis rundar Banja av projektet med spåret "No Fame" - som handlar om att inte sträva efter varken money eller fame. "När dom andra faller då står Banja kvar" sjunger han på spåret vilket för tankarna till en tidigare intervju där han nämnde "allt som är inne kommer vara ute" . Kort sagt betyder det att den som endast strävar efter framgång - kommer falla på vägen. Madi Banja däremot, väljer att skapa sin musik från hjärtat för att skapa något han tror på och något som består.

Lyssna på EP:n HUNGER med Madi Banja nedan!