• Foto: Masimo
  • Foto: Masimo

Masimo & Denons hörlurar anpassar sig efter din hörsel

En expert inom medicinsk teknik samarbetar med en expert inom ljud för att ta fram en banbrytande hörlursupplevelse

Masimo är en ledande utvecklare av medicinska och konsumentinriktade tekniklösningar, som ofta jobbar mot sjukhus och allmänt inom vården. Nu använder de vetenskap för att ta fram en ny sorts in-ear hörlurar som anpassar sig efter din specifika hörsel. Tillsammans med ljudexperten Denon har de tagit fram PerL och PerL Pro.

”Epoken med one-sound-fits-all är över. PerL hittar automatiskt det optimala ljudet för varje person och anpassar sig till dina unika öron. Jag är personligen imponerad av hur bra PerL Pro är. Jag har inte hört min musik på det här sättet sedan jag var 18", säger Joe Kiani, grundare och VD för Masimo.

Hörseln varierar från person till person, förändras över tid och kan påverkas på många sätt. Därför använder både Denon PerL Pro och Denon PerL Masimos adaptiva akustiska teknik (AAT) för att mäta svaga otoakustiska emissioner (OAE), som skapas av innerörat när det påverkas av en serie toner.

Kort sammanfattat analyserar hörlurarna hur känsliga en persons öron är för varje frekvens. När analysen är klar skapas en personlig lyssningsprofil i Denon PerL Headphones-appen till iOS och Android med hjälp av AI.

Tekniken är central för båda versioner, men PerL Pro har åtta mikrofoner (jämfört med fyra i PerL) och uppgraderad brusreducering som automatiskt anpassar och utjämnar nivån på omgivningsljud efter hur tätt hörlurarna sitter i öronen. PerL Pro skapar dessutom en surroundljudeffekt som förbättrar den totala ljudupplevelsen i en kompakt och bekväm, trådlös design.

Ett begränsat antal Denon PerL och PerL Pro finns nu att köpa på Denons hemsida för 2 498 respektive 4 298 kronor. En större lansering av produkterna sker längre fram i år.