Minecraft fyller 15 – här är historien bakom det svenska spelet

Världens populäraste spel började som ett sidoprojekt – se en timeline över de olika händelserna & versionerna som formade succén

Med över 300 miljoner sålda exemplar på alla plattformar gick Minecraft upp som världens mest sålda spel under hösten 2023. Det fria överlevnadsspelet med pixliga block som grafisk beståndsdel har växt från ett litet indieprojekt till en global succé och med sig på resan har de haft en konstant aktiv spelarbas, som under den senaste månaden räknades till 162 miljoner.

Under 2024 fyller spelet 15 år. Vad många dock glömmer är att den vilt framgångsrika franchisen faktiskt började som ett fritidsprojekt hos en ensam svensk spelutvecklare. För att fira Minecrafts jubileum har vi därför samlat historien bakom framgångarna.

2009: Markus ”Notch” Persson skapar Cave Game

Under sin lediga tid från jobbet som spelutvecklare på Midasplayer (nu kända som Candy Crush-skaparen King) började Markus ”Notch” Persson med ett sidoprojekt. Under våren publicerade han en test-video på Youtube som visade upp den första versionen någonsin av Minecraft, då kallad Cave Game. Det enkla demot visade upp grundstenen till vad som senare skulle bli det fullständiga spelet, då han utforskar en slumpmässigt genererad värld av block.

Kort därefter släpptes den första versionen av spelet till allmänheten och Notch började uppdatera spelet efter feedback från de som testat under 2009 och 2010. Den 30:e juni 2010 släpptes den första stora uppdateringen ”Alpha” och kort därefter kunde Notch sluta på sitt jobb för att satsa hela sin tid på Minecraft. Han satte då upp företaget Mojang för att finansiera projektet, som under 2010 gick in i sin första period av beta-testing.

2011: Minecraft lanseras och ”Jeb” tar över

I november 2011 var beta-testningen klar och den första ”riktiga” versionen av Minecraft kallad 1.0: ”The Adventure Update” lanserades. Strax efter release klev en anställd vid namn Jens ”Jeb” Bergensten upp till rollen som Creative Director, då Notch istället fokuserade på annat inom företaget. Det första ”Minecon”-evenemanget hölls även i Stockholm i samband med releasen, vilket senare skulle bli ett årligt event.

Inom loppet av några månader hade Minecraft samlat på sig miljontals med aktiva spelare och genom 2012 och 2013 släpptes sju uppdateringar som bland annat introducerade nya fiender till spelet samt hästar och andra djur. Spelet hade nu växt från ett enkelt sandbox-spel där du kunde bygga med block till ett överlevnadsspel där du behövde skydda dig från Creepers, Zombies och andra faror. 2013 rapporterade Mojang att de drog in intäkter på över 330 miljoner dollar.

2014: Microsoft köper Mojang och Notch lämnar

Efter att ha skämtat om att sälja sin del (71%) av Mojang på Twitter fick Markus ”Notch” Persson och hans kollegor ett samtal som skulle ändra allt. Microsoft klev in och erbjöd 2,5 miljarder dollar för att köpa företaget och i september 2014 var dealen klar. Notch har i efterhand sagt att han blev utmattad av att driva Minecraft och Mojang på grund av den enorma press som kom med de plötsliga framgångarna och strax efter försäljningen lämnade han företaget.

”Samma dag som vi tillkännagav det tänkte jag stänga ner mitt Twitter-konto eftersom jag inte skulle klara av att hantera det. Men folk var förvånansvärt okej med det. De läste min förklaring och sa: ’Okej, jag hoppas att du tar hand om dig själv'”, sa Notch senare till Forbes.

Åren efter Minecraft har Notch till stor del hållit sig borta från spelvärlden, då han har jobbat på mindre projekt vid sidan av men främst spenderat sin tid privat. Han har bland annat DJ:at, budat över Jay-Z & Beyoncé på ett hus och jobbat med välgörenhet.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Markus Persson (@notchite)

2014-2024: Livet efter Notch

Jens ”Jeb” Bergensten är än idag Chief Creative Officer på Mojang och efter Microsofts uppköp fortsatte han att expandera universumet till en hel franchise som idag gått igenom ett tiotal stora uppdateringar, utvecklat en biofilm med Jack Black samt släppt fem spin-offs: MinicraftMinecraft: Story ModeMinecraft EarthMinecraft Dungeons och Minecraft Legends.

Minecraft finns idag tillgängligt på i stort sett alla plattformar, inklusive iOS & Android samt diverse konsoler från Playstation, Xbox och Nintendo. Det har inte bara blivit ett ikoniskt spel, utan en ikonisk symbol för hela spelvärlden och inte minst Sverige, som bland annat hyllat Jeb i en video från den officiella Youtube-kanalen ”Sweden”.

15 år efter det första blockiga demot fortsätter Minecraft att inspirera till kreativitet och det ser inte ut att stanna på ett bra tag. För mer från Minecrafts universum, missa inte den kommande biofilmen som har premiär under 2025!