Den svenska R&B-himlen har fått en ny stjärna, och aldrig har Mona Masrour skinit så starkt som på debutalbumet SCENER. Tillsammans med producenten Nisj har de tagit fram ett projekt med en så pass målande ljudbild att det nästintill känns som en film. På de totalt 10 spåren bjuder Mona in lyssnaren till olika scener från hennes liv. Hon binder även samman Stockholmsscenen med södra Sverige genom två gästinhopp från de Malmöbaserade rapparna Mazzo och Guleed. Vi hör även gästspel från vännerna och kollegorna L1na och 1.Cuz på de tidigare släppta "EASY" samt "EXCLUSIVE"

Det som trollbinder lyssnaren är inte alltid låttexterna eller orden i sig, utan snarare sättet som Mona framför de på. Fokus ligger på hennes breda röstspektra och silkeslena stämma. Artisten Sabina Ddumba har sagt: "Jag grät första gången jag hörde Mona. Hennes röst är en gåva till oss alla.” och producenten Nisj beskriver Monas röst som fullkomligt unik - med ett nästintill improvisatoriskt textförfattarskap. Genom plattans gång får vi ta del av en personligare sida av Mona än någonsin förut, och vi tror att många har längtat efter att äntligen få lära känna stjärnskottet. 

"Har du någonsin suttit framför en spegel efter att ha tjafsat med någon och då kommit på alla saker som du borde ha sagt, och sedan bråkat med dig själv i spegeln? Det är jag, med min musik. Mycket jag säger i mina låtar är osagt. Att skriva för mig blir som terapi, för jag har alltid haft svårt för att prata och uttrycka mig i ord” säger Mona Masrour själv om projektet. 

Det drömmiga albumet hämtar stark inspiration från genrer som frisinnad R&B och Soul - två musikstilar som tyvärr haft svårt att etablera sig i Sverige. Vi har sett exempel på namn som Snoh Aalegra, som slagit stort i USA och internationellt - men än idag är relativt okänd för gemene man i Sverige. Dessutom var det först i år som den svenska musikgalan Grammis separerade hiphop från R&B och Soul. Mona Masrours debutalbum SCENER känns därför som en viktigt milstolpe i svensk R&B-historia. 

Skivan inleds med "EN LÅT I TAGET", en mjukt och välkomnande R&B-track som sätter tonen för projektet. Det är en hyllning till alla de som alltid har hennes rygg och finns vid hennes sida. Sedan leder Mona oss vidare, en låt i taget ... "2 STEG" är ett av de spår som sound-mässigt sticker ut mest på skivan. Låten, som är något mer uptempo och somrig än resterande tracks, kombinerar R&B med pop och inslag av dansanta dancehall-takter.

Något vi väntat på med spänning är samarbetet mellan Mona och nykomlingen Mazzo på "FÅNGA EN GÅNG TILL". Det är ett harmoniskt spår där vi hör melodisk sång och rap från artisterna över en vacker pianoslinga. Ett annat spår som fångar vår uppmärksamhet den varma och personliga "MAMMAS DOTTER". Spåret är just en kärleksförklaring från en dotter till en mor. Efter att SCENER rundats av med "MINA VISSTE" är det som att väckas från en drömsk dimma.

Lyssna in dig på Mona Masrour nedan - och vi kan lova att det här är bara början! Håll öven koll på hemsidan under de kommande dagarna, då en intervju med sångerskan släpps inom kort!

Missa inte heller vår tidigare intervju med Mona Masrour där du får lära känna henne bättre - du hittar den här!