Musikförläggarna slutar ge priser till dömda & brottsmisstänkta artister

”Vi anser inte att det är försvarbart att hylla och uppmärksamma personer som gjort sig skyldiga till kriminella handlingar”

Idag meddelar Musikförläggarna att de inte längre kommer dela ut priser till upphovspersoner som är ”förövare eller gärningsmän”. Alltså kan artister som är tidigare dömda eller brottsmisstänkta inte längre vinna priser för sin musik.

"Vi anser inte att det är försvarbart att hylla och uppmärksamma personer som gjort sig skyldiga till kriminella handlingar såsom sexuella trakasserier, övergrepp, diskriminering, hot och våld" säger Kerstin Mangert, ordförande för Musikförläggarna.

Musikförläggarnas pris har funnits sedan 2003 och hålls varje år för att hylla svenska låtskrivare, textförfattare och kompositörer. 2020 vann rapparen Dree Low priset, som sedan dömdes till fängelse för rån samma månad. Nu vill Musikförläggarna att upphovspersoner som befinner sig i en rättsprocess eller som avtjänar ett straff under utgivningsperioden, definierat som ett år tillbaka från nomineringstillfället, inte ska kunna vinna. När ett straff har avtjänats ska dömda upphovspersoner kunna prisas igen.

"Att ge de enskilda individerna större utrymme, makt och inflytande understödjer branschens problem med otrygghet, ojämlikhet och exkludering. I slutändan riskerar det att drabba tillväxten i en av Sveriges viktigaste exportindustrier" fortsätter Mangert

De nya reglerna ska börja gälla för i år, det vill säga redan i November. Vad tycker ni, är detta rätt eller fel?