Musse Pigg blir ”public domain” – skräckfilmer & spel planerade

Originalversionen av karaktären från 1928 är nu öppen att använda i kreativa arbeten, här är några planerade projekt

Precis som när Nalle Puh blev allmängods under 2022 är det nu Musse Piggs tur att bli tillgänglig för den kreativa allmänheten. Eller ja, åtminstone den svartvita originalversionen av karaktären från kortfilmen Steamboat Willie vars utgivning 1928 innebär att den nu, efter 95 år, blir ”public domain” enligt Amerikansk lag.

När licensen för Nalle Puhs liknelse släpptes lös 2022 fick vi snabbt se hur filmmakare försökte dra in en snabb peng genom att sätta den annars så barnvänliga karaktären i mörkare situationer, bland annat genom slasher-filmen Winnie The Pooh: Blood & Honey. Bara dagar in på det nya året verkar det som att Musse Pigg går samma öde till mötes, då vi redan nu har information om minst tre skräckinjagande titlar med den ikoniska musen som huvudkaraktär.

Infestation: Origins

Detta skräckspel kallades först Infestation 88, innan siffrans koppling till neo-nazism fick utvecklaren Nightmare Forge Games att byta namn till Infestation: Origins. Hur som helst är detta ett skräckspel med fokus på överlevnad som utvecklas för datorer och mer specifikt för Steam. Nedan hittar du utvecklarens egna beskrivning av storyn:

”År 1988 förvandlades vad man trodde var ett utbrott av skadedjur på olika platser till något mycket mer olycksbådande. Infestation 88 är ett episodiskt överlevnadsskräckspel för 1-4 spelare där du och dina vänner är skadedjursbekämpare som kallas in för att behandla mystiska angrepp orsakade av skruvade versioner av klassiska karaktärer och stadslegender”

Om Musse Pigg bara är en liten del av spelet eller en större fokuspunkt för storyn återstår att se, men vi har åtminstone en trailer att kolla på där en zombifierad version av karaktären medverkar.

Mickey’s Mouse Trap

Kommentarsfältet till den medföljande trailern pekar ut det uppenbara med denna lågbudget skräckfilm: Den verkar helt enkelt vara ett billigt sätt att haka på uppmärksamheten kring att Musse blir allmängods, då det är en helt vanligt slasherfilm där mördaren endast bär en mask föreställandes karaktären. Så här lyder filmens sammanfattning:

”Det är Alex 21-årsdag, men hon är fast i spelhallen på ett sent skift, så hennes vänner bestämmer sig för att överraska henne, men en maskerad mördare utklädd till Musse Pigg bestämmer sig för att spela ett eget spel med dem som hon måste överleva”

Googlar man på produktionsbolaget bakom filmen, Into Frame Productions, hittar man i stort sett ingenting och trailern är dessutom uppladdad på en amatörskådespelares Youtube-kanal, så få inte upp förhoppningarna för denna skräckis allt för mycket.

Untitled Steamboat Willie Horror Film

Denna rulle har inte mer än en beskrivning och en poster, men den har redan fått upp en del hype då den kommer från producenterna bakom Terrifier 2, en av de senare årens mest brutala skräckfilmer. Regissören Steven LaMorte har bekräftat för Deadline att filmen är i produktion och även bjudit på en kort sammanfattning:

”I LaMortes skräckkomedi Steamboat Willie förvandlas en nattlig båttur till en desperat kamp för överlevnad i New York City när en busig mus blir till en monstruös verklighet. Kan en brokig besättning överleva en mördande varelse med smak för turister?”

Mycket mer än så har vi inte att gå på i skrivande stund, men vi kan förvänta oss att fler kommer att försöka casha in på Musse Piggs nyfunna tillgänglighet under de kommande åren.

Foto: Sleight of Hand Productions / Andrew L. Kern