"Oski" vinner deltävlingen av Vans Park Series på hemmaplan

Se Dopest bilder från Vans Park Series i Malmö.

Det var för tredje året i rad som skateboard-VM, Vans Park Series intog Malmö, Sveriges utnämnda skatestad. Tidigare har VM-finalen avgjorts (2016), året efter EM-Finalen och i år var det dags för VM-deltävlingen.

En av de stora snackisarna var att den tidigare världsmästaren Oskar ”Oski” Rozenberg från Malmö var en av favoriterna i tävlingen. 21-åringen är Sveriges OS-hopp i Tokyo 2020 där skateboard är en av fem nya sporter i OS. Förra året blev han som första skateboardåkare nominerad till Idrottsgalan som årets nykomling. Därför var intresset extra stort för OS-hoppet och storfavoriten inför årets deltävling av Vans Park Series.

Eventet arrangeras av skate-jätten Vans. Förutom sin roll inom skateboard har Vans haft en otrolig viktig roll inom streetwear-scenen. Varumärket som grundades på 60-talet är främst kända för sina ikoniska sneakers. På senare år har man samarbetat med b.la. Supreme, Disney, A Tribe Called Quest, Fear of God, mastermind Japan och Thrasher.

Från sistaplats till vinnare!

Fredagen inleddes med moln och regn, det hindrade inte lojala besökare från att se deltävlingen med deltagare i alla åldrar från hela världen. Det var hundratals åskådare som intagit Kroksbäck skatepark för att se världseliten inom skate-världen den första dagen. Upplägget i tävlingen var otroligt proffsigt och varje deltagare fick 40 sekunder på sig att imponera juryn och publiken för att ta sig vidare till finalen på lördagen. På lördagen skulle allting avgöras inför 3000 åskådare som kommit för att se tävlingen och en hel del fans till de svenska åkarna ”Oski” och Karl Berglind, även han från Malmö.

Storfavoriten ”Oski” startade som sista åkaren i finalen låg han lågt sist och långt ifrån en medaljplats. I det sista åket vände dock allting. Det blev ett dramatiskt slut, till publikens enorma jubel lyckades ”Oski” leverera ett minnesvärt åk med en kickflip som ledde till en vinst i tävlingen, på hemmplan.

I en intervju med Aftonbladet säger han:

”Det känns lite som en saga. Det är lite overkligt. Det var en sån uppbyggnad också i och med att jag inte satte något i de tre första åken. Det var verkligen sista chansen. Jag låg på sista plats och hade kvalat in som etta. Alla förväntade sig att jag skulle göra bra ifrån mig. Det var verkligen min sista chans. Det kändes helt fantastiskt att göra det för min familj och mina vänner”

I finalen tävlade även svensken Karl Berglind från Malmö men slutade på en åttonde plats. Vinsten gör att ”Oski” nu är vidare till VM-finalen i Vans Park Series som går av i Kina den 26-27/10, där han går in som favorit i tävlingen.

På damsidan vann Jordyn Barrat (USA) och Kisa Nakamura (JAP) kom på på andraplats. På tredjeplats kom Brighton Zeuner (USA) som vann VM-finalen i Malmö 2016.

Spana in Dopest bilder ovan och håll utkik efter senaste nytt i tävlingen på Vans Park Series hemsida.