LISTA: Rappare som jobbat med Louis Vuitton genom åren

Pusha T blev nyligen den senaste globala ambassadören för LV – men han är långt ifrån den första rapparen att samarbeta med märket

Det franska modehuset Louis Vuitton har en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1854, då märket grundades av den franska designern med samma namn. Genom åren har de utvecklats från ett lokalt skrädderi till ett av världens största modehuset och deras influenser har breddats till världens alla hörn.

Idag sitter producenten, rapparen och designern Pharrell Williams på rollen som Creative Director hos LV. Han är dock långt ifrån först, eller sist, att komma från hiphopens värld och interagera med modehuset. Vi har därför samlat de mest anmärkningsvärda rapparna som jobbat med Louis Vuitton.

Kanye ”Ye” West

Han kallade sig själv för ”The Louis Vuitton Don” under sin tidiga karriär och det var med all rätt. Under 00-talet blev Ye en modeikon för sin blandning av streetwear med lyxmärken som Gucci och just Louis Vuitton. 2009 kom det till sin spets då han samarbetade med märket på en rad sneakers och andra skor. Den mest välkända av dessa är troligtvis modellen ”Jaspers”, vars grå/rosa variant idag är värda närmare 200 000kr enligt StockX.

Kanye var även mentor åt Virgil Abloh tidigt i hans karriär, så när han tog över rollen som Creative Director var Ye där på den första runway-showen och de två omfamnades i en tårfylld kram.

Pusha T

Det nyaste tillskottet till LV-familjen är långt ifrån en nykomling. Pusha T anslöt som global ambassadör i början av juli 2024 men har under åratal synts på LV-runways, i publiken och självklart även i deras plagg. I Pharrells första runway-show som Creative Director för märket spelade han och brodern No Malice i duon Clipse upp ny musik, en legendarisk återförening som även följdes av att de båda medverkade i runwayen i nya LV-plagg.

Pharrell var den som upptäckte Clipse redan i slutet av 90-talet, då de alla är från Virginia Beach. Han producerade majoriteten av deras två första album och har hållit kontakten med Push ända sedan dess. När han avslöjades som ny global ambassadör den 8 juli var därför ingen förvånad, förhoppningsvis kommer vänskapen även leda till designcollabs framöver.

Clipse-bröderna Pusha T & No Malice under PFW 2023. Foto. Louis Vuitton

Tyler, the Creator

Ännu en rappare som dragits mer och mer till märket genom sin vänskap med Pharrell är Tyler, the Creator. Den mångsidiga artisten har sedan dag ett varit öppen med att Pharrell varit en av hans stora idoler, så när han 2024 äntligen fick möjligheten att göra en egen kollektion tillsammans med sin idol var det en fin milstolpe.

Foto: Louis Vuitton

Lil Kim

Okej, denna är lite av ett wildcard då Louis Vuitton tekniskt sett inte låg bakom arbetet. Det var fotografen David LaChapelle som fotade den dåvarande drottningen av hiphop, Lil Kim, för tidningen Interview i november 1999. Det gick ett rykte om att LV skulle bett om bilden, men det visade sig vara falskt. 2018 förklarade dock LaChapelle i en intervju med Vice att Louis Vuitton numera äger bilden, då de stämde honom och däremd fick ägandeskap av hela situationen.

Hur som helst består den ikoniska bilden av Lil Kim, iklädd en äkta vintage Louis Vuitton-badmössa och med märkets ikoniska monogram-mönster stämplat över hela kroppen. En ikonisk look som cementerade hennes rykte som en vågad artist inom inte bara musik, utan även mode.

Lil Kim 1999. Foto: David LaChapelle / Interview

Playboi Carti / Kid Cudi / A$AP Nast / Octavian

På Louis Vuittons runway-show för SS2019 kollektionen syntes flera kända ansikter som modeller. Playboi Carti (innan sin vamp-era), Kid Cudi, A$AP Nast och Octavian var alla delaktiga i en visningen av en futuristisk kollektion tillsammans med andra artister som Steve Lacy. Ett historiskt ögonblick för inte bara hiphop, utan all underground-kultur i USA, då det var bland de första stora ”kontroverserna” med mindre traditionella kollektioner sedan Virgil tog över LV 2018.