Rättegången mot YNW Melly – Dag 7

En vecka in i den uppmärksammade rättegången mot rapparen har mycket hänt, vi sammanfattar allt du missat

Under förra veckan startade rättegången mot Florida-rapparen Jamell "YNW Melly" Demons, som anklagas ha mördat två av sina bästa vänner för att sedan måla upp det som en påhittad drive-by. En rättegång som varit globalt uppmärksammad och inväntad sedan hans arrest under hösten 2019.

Under veckan sedan starten har en hel del hänt, både sett till Mellys beteende och bevisen som presenterats. Vi har sammanfattat tre av de viktigaste händelserna kring rättegången hittills.

Förhörsvideon från 2015

I ett syfte att bygga förståelse för Mellys karaktär och tidigare attityd gentemot lagen plockade åklagarna fram en förhörsvideo från en händelse 2015, där Melly anklagades för att skjutit mot en grupp människor utanför en högstadieskola.

Under det över två timmar långa förhöret frågar utredarna YNW Melly om detaljer kring skottlossningen. Poliserna försöker förstå hans agerande genom att fråga om han sköt mot folkmassan i självförsvar, vilket Melly förklarar att han gjorde på grund av en person i gruppen drog en pistol mot honom. Han ger detektiverna efternamnet på personen och beskriver vapnet, innan förhöret börjar balla ur då han vägrar svara på frågor och hamnar i en dispyt med en av poliserna.

Videon har blivit kontroversiell inom hiphop-kretsar, där allt samarbete med polis ofta kan leda till stämpeln "snitch". En situation som Gunna nyligen hamnat i under det lika uppmärksammade YSL-caset. Stora namn på sociala medier som managern Wack 100 och Youtubern 1090 Jake har vägt in på videon, som nu har fått en betydelse som gått utanför det relevanta fallet. En intressant utveckling som få kan ha förutsett, då videon är över sju år gammal och inte är kopplad till det nuvarande fallet alls.

Mellys ritualer i rättssalen

I videon längst upp på sidan kan du se klipp av det märkliga beteende som Melly visat upp i rättssalen. Bland annat har han sett ut att be och/eller prata för sig själv, blåsa kyssar mot åhörarna, lukta sig i armhålan och skratta när låtar spelats upp. Programledarna som ligger bakom podcasten "Law&Crime Network" diskuterar orsakerna till beteendet och kommer in på diskussionen om Mellys mentala hälsa, som varit på tal flera gånger genom åren då han själv refererat till sig själv som någon med flera personligheter, både i sin musik och i intervjuer.

Pappan till YNW Juvy talar ut

Även om det här inte skedde inuti rättssalen är det bland de mest häpnadsväckande uttalen som kommit fram i anknytning till fallet. Pappan till ett av offren, YNW Juvy för att vara exakt, medverkade i Law&Crime Network för att väga in på varför han tror att hans son mördades, och varför Melly är skyldig.

"From day one, I've believed Melly was responsible for my sons death", säger Christopher Thomas Sr.

Han utvecklar med att förklara hur han pratade med de åtalade, Melly och Bortlen, på FaceTime under tiden efter morden. Enligt Thomas ska de inte ha visat några tecken på ånger eller sorg, utan varit i stort sett likgiltiga till situationen. Vidare berättar han också hur hans son ska ha varit upprörd under tiden innan morden, eftersom han skulle få en mindre del i försäljningen av varumärket YNW, varav Melly skulle få en majoritet. Något han själv ser som ett motiv.

Intervjun med pappan ska självklart tas med en nypa salt då han är en nära anhörig till ett utav offren, samt att han inte medverkar i rättegången på något vis. Men det är onekligen något som skakat om diskussionen kring fallet.

Rättegången fortsätter och fler uppdateringar kommer hela tiden, så håll utkik på dopest.se för fler sammanfattningar!