DOPEST Testar: Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Genom terräng, stigar, bergstoppar och vildmark. Samsung Galaxy Watch 5 Pro levererar på det mesta när DOPEST testar den nya smartklockan från Samsung.

Under en helg uppe i Arjeplog fick DOPEST-redaktionen chansen att prova den nya Samsung Galaxy Watch 5 Pro på riktigt genom ett test som bestod av långdistanslöpning i terräng, bergsturer i Polcirkeln och vandring i fjällen. Galaxy Watch 5 Pro som presenterades tidigare i augusti utlovade en förbättrad klocka med bättre batteritid och mer precis hälsodata. höll den vad den lovar?

Samsung Galaxy Watch 5 Pro kommer i något större skärm på cirka 45mm jämfört med Watch 5 som kommer i 40mm eller 44mm beroende på val av modell. Smartklockan kommer i en uppdaterad titankonstruktion med Safirglas (för både Watch 5-modellerna) vilket gör att skärmen är gjord för att tåla det mesta. Även dess nya D-Buckle Sport Band känns slitstark och robust. Redaktionen behövde (som tur nog) inte uppleva hur stryktålig klockan faktiskt är. Det nya armbandet gjorde att klockan kändes bekväm även under de mest ansträngande aktiviteterna. Ett problem med en del Smartklockor kan ibland vara att de upplevs lite löst åtsittande när man svettas, detta var inget som noterades under någon av aktiviteterna. D-Buckle Sport-bandet går enkelt att byta ut för den som föredrar andra band.

Utlovad batteritid på 80 timmar

En av de stora nyheterna var att Galaxy Watch 5 utlovade bättre batteritid samt snabbare laddning . Galaxy Watch 5 Pro har det största batteriet av alla Galaxy-klockor (60% större än batteriet i Galaxy Watch4) och således även bäst batteritid. Galaxy Watch 5 Pro ska enligt Samsung ha en batteritid på cirka 80 timmar tack vare det nya 590mAh batteriet. DOPEST-redaktionen använde klockan flitigt under en hel helg (fredag-söndag) med bland annat löparpass på drygt 30km och klockan hade fortfarande lite batteritid kvar när vi kom in på dag 3 vilket var en positiv överraskning. Det är dock värt att poängtera att GPSen inte var påslagen och klockan inte var uppkopplad till något nät en stor del av tiden.

Sensorer som ger dig hälsodata

Den mest positiva nyheten med Galaxy Watch 5 var dock den nya uppdaterade ”BioActive Sensorn” som är avsedd att ge bättre hudkontakt för att möjliggör mer exakta mätningar av hälsodata. De nya sensorerna ger bland annat en bättre bild av din sömn, kroppsfett, skelettmuskulatur, blodtryck, andningsfrekvenser och blodsyrenivåer. Som alltid ska resultaten från smartklockor tas som indikationer snarare än vetenskaplig fakta och i detta fall är redaktionens upplevelse att resultaten faktiskt ger en bra och pålitlig indikation som ligger i linje med vad den riktiga hälsoundersökning som vi jämförde datan med visade.

Även sömnresultatet ger en väldigt sanningsenlig bild där klockan automatiskt känner av när du lagt dig och somnat utan att användaren behöver ställa in klockan på att man sover. Klockan presenterar olika sömnstadier och har en inställning som skapar en personlig sömnträningsplan.

En annan nyhet med Galaxy Watch 5 som vi ännu inte testat är den nya GPX-funktionen som gör det möjligt att gå ut på en hike och registrera rutten som sedan enkelt kan delas med andra Samsung Health-användare. Du kan även få väginstruktioner genom kartan - samt hjälp att hitta hem igen genom en Track Back-funktion som säkerställer att användaren tar sig tillbaka samma väg.

Samsung Galaxy 5 Pro - Sammanfattning

Sammanfattningsvis är vår totala upplevelse av klockan väldigt positiv, Samsung Galaxy Watch 5 Pro är troligtvis marknadens bästa Android-klocka och för första gången en klockan som är värd att klassa som både en smartklocka och träningsklocka i ett. Om man ska hitta något som kan upplevas som negativt med klockan så är det att Watch 5 Pro kan pga sin storlek kännas för stor för mindre handleder samt att den trogne Samsung Watch-användaren kan komma att sakna den fysiska vridbara boetten som nu har tagits bort. Även det nya D-Buckle Sport-bandet kan bli en vattendelare där man antigen älskar det eller ogillar det. Prisskillnaden mellan Watch 5 och Watch 5 Pro är troligtvis bara värd det för den som planerar att använda klockan för friluftslivsaktiviteter.

Rekommenderat pris på Galaxy Watch 5 Pro från 4 990 SEK. Rekommenderat pris på Galaxy Watch5 från 3 290 SEK. Samsung Galaxy Watch 5 klockorna finns att köpa på samsung.com samt hos Samsung återförsäljare.

Skillnaden mellan Samsung Galaxy Watch 5 och Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Den största skillnaden mellan Watch 5 och Watch 5 Pro är främst skärmstorleken och batteritiden. Pro har ett mer högklassigt material med chassi i en titankonstruktion, safirkristallglas  och D-Buckle Sport armband medan Watch 5 har ett (också slitstarkt) chassi i Armor Aluminium samt safirglas.

Funktionaliteten är snarlik, Watch 5 Pro har några avancerade GPS-spårningsfunktioner som Watch 5 inte har eftersom den är särskilt inriktade för dem som älskar att vistas i naturen, allt från vandring till cykling.

 • Pris:
  Watch 5 från 3290 SEK,
  Watch 5 Pro från 4999 SEK.
 • Storlek:
  Watch 5 40 eller 44 mm, aluminium.
  Watch 5 Pro 45 mm, titan. 
 • Batteri:
  Watch 5 284/410mAh
  Watch 5 Pro 590mAh
 • Display:
  Watch 5: 1,19 tum, 396 x 396 pixlar (40 mm) / 1,36 tum, 450 x 450 pixlar (44 mm), safirglas.
  Watch 5 Pro: 1,36 tum, 450 x 450 pixlar, safirkristallglas.