Foto: SAFF

Saudiarabien ansöker officiellt till att anordna VM-2034

Landet har storsatsat på den egna ligan, nu kan de ta det till internationell nivå

Saudi Pro League har blivit en av världens mest hypade fotbollsligor genom en storsatsning som kulminerade i några enorma transfers denna sommar. Nu ser det ut som att Saudiarabiens Fotbollsförbund planerar att ta satsningen hela vägen ut i den internationella landslagsfotbollen då de formellt ansökt om att anordna VM för herrar 2034.

AP rapporterar att Saudiarabien lämnade in en så kallad avsiktsförklaring till FIFA under måndagen, vilket innebär att de presenterat en plan för hur de skulle arrangera turneringen. TT har tidigare rapporterat att Asiens Fotbollsförbund står bakom Saudiarabiens planer. Då FIFAs policy även säger att turneringen ska rotera mellan de olika världsdelarna kan endast Asien och Oceanien söka till 2034. Kanada, Mexiko & USA kommer att hålla i VM 2026 tillsammans, medans Marocko, Portugal & Spanien kommer att hålla i 2030.

Om någon vill utmana Saudiarabien till turneringen måste en officiell ansökan vara inskickad senast den 31:e oktober i år. Australien är det enda land utöver Saudiarabien som hittills meddelat ett intresse, men de har inte gått hela vägen med sin anmälan. I och med sommarvärmen i landet är det stor chans att även VM 2034 kommer att spelas på vintern, likt VM i Qatar 2022.